Trei premiere într-o lună aniversară. De 70 de ani, Teatrul de Stat Constanța este în slujba publicului

În luna în care a împlinit 70 de ani de la premiera inaugurală „O scrisoare pierdută“, care a avut loc pe 2 mai 1951, Teatrul de Stat Constanța sărbătorește invitând publicul în sala de spectacole, pentru a urmări trei premiere, dar nu doar pe acestea.

Cea dintâi premieră a lunii Florar, și a treia a stagiunii, „Crima din strada Lourcine“, de Eugen Labiche, o frumoasă comedie muzicală în care se râde și se… strănută mult, a ieșit în lume în weekend-ul 7-9 mai. A fost primită cu mult entuziasm de către publicul care, o lungă perioadă, din cauza pandemiei de COVID-19, nu a avut acces în sala de spectacole.

crima din strada lourcine teatrul de stat constanta

Cea de-a doua premieră a lunii mai, „Maria Tănase. O poveste“, un spectacol gândit de Carmen Lidia Vidu, în stilul său caracteristic, cu apel la documente, la imagini și la înregistrări audio, este programată pe 15 mai, de la ora 19.00, fiind precedată de o avanpremieră, vineri, de la aceeași oră. În distribuție se află Mirela Pană, acompaniată la pian de Elena Gatcin. De editarea multimedia s-a ocupat Cristina Baciu, iar scenografia e creată de Lăcrămioara Dumitrașcu.

maria tanase poveste teatrul de stat constanta

„8 tați“, de Tina Muller, regizat de Irisz Kovacs, este a treia premieră a lunii mai (și a cincea din actuala stagiune). Spectacolul a cărui premieră este programată pe 22 mai va (re)aduce în fața publicului o tânără echipă de actori (angajați și colaboratori, cu care publicul tomitan) s-a familiarizat deja bine: Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioane.

Iată despre ce este vorba, conform prezentării făcute de Teatrul de Stat Constanța: „O adolescentă crește fără tată. Nico merge din nou și din nou la ușa celui care a procreat-o, dar nu sună niciodată – între timp mama ei se recăsătorește, divorțează din nou, îi naște o soră, ea se revoltă, se alătură unei găști de bătăuși, pleacă în America, citește Hermann Hesse, se împacă cu mama ei, ascultă Johnny Cash pe ascuns, crește. Însă soneria rămâne neatinsă. Adolescența, cu traumele ei, privită ludic, cu simțul umorului. O poveste care vorbește despre singurătatea dureroasă a maturizării, despre ce înseamnă o familie și moștenirea traumei de la părinții noștri“.

doi tineri din verona teatrul de stat constanta andrei bibire

Celelalte două premiere oficiale ale stagiunii 2020-2021 sunt: „Doi tineri din Verona“, de Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu și „Ziua Z“, de Ionuț Sociu, în regia lui Bobi Pricop. Li se alătură spectacolul-lectură „Copilul acesta“, de Joël Pommerat, în regia lui Vlad Cristache, care a fost prezentat online pe 9 ianuarie, urmând să fie montat pe scenă, în versiunea clasică.

Ziua Z teatrul de stat constanta

Biletele pentru spectacolele Teatrului de Stat Constanța se pot achiziționa și online, de pe platforma mystage.ro.

Citește și:

„Maria Tănase. Poveste“, o viață de film și de roman într-un spectacol-document viu și autentic

„Crima din strada Lourcine“. Râs și strănut… la liber

„Ziua Z“, un spectacol inedit, curajos și anxios, în premieră la Teatrul de Stat Constanța

„Doi tineri din Verona“ și călătoriile lor inițiatice, un regal vizual pe scena Teatrului de Stat Constanța

„Copilul acesta“, prima premieră a anului 2021, prezentată online de Teatrul de Stat Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *