Soprana Marina Krilovici, o viață de roman, luminată de iubire

O viață fascinantă, precum un roman sau un film, transpusă în filele unei cărți. O carte care se citește pe nerăsuflate, captivantă de la prima până la ultima pagină. Un exercițiu de admirație.  Așa poate fi descrisă, în doar câteva cuvinte, cartea „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici“, apărută în urma dialogului dintre redactorul-șef al revistei „Tango. Marea dragoste“, Alice Năstase Buciuta, și soprana Marina Krilovici.

Volumul reconstituie drumul celebrei soprane, născută și formată în România, care, după ce în studenție a obținut premii I și medalii de aur la concursuri internaționale prestigioase, în ciuda piedicilor pe care le-a întâmpinat, a luat decizia dureroasă, după patru ani de succese, de a pleca din țară. Mai întâi ea, cu o valiză, urmată apoi de cei doi părinți.

Structurată în capitole, cu o prefață semnată de Luminița Arvunescu, cartea reconstituie un drum: „Părinții“, „Prima iubire“, „Primele concursuri“, „Scandalul“, „Premiile“, „Gloria“, „Răzbunarea“, „Plecarea“, „Dragostea“, „Despărțirile“, „Ursitoarele“, „Atenție! Vine Diva!“, „Prietenele“ și, în loc de încheiere, cuvintele Marinei Krilovici despre ea însăși. Un drum spre succes, nu ușor, luminat de iubire: pentru părinți, pentru partener și, mai presus de orice, pentru copii.

Cea mai importantă lecție

Din carte se desprind figurile luminoase ale celor care au însemnat/ înseamnă atât pentru cea care a cunoscut succesul pe cele mai mari scene lirice ale lumii: (Metropolitan Opera din New York, Opera Regală „Covent Garden“ din Londra, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat Hamburg, unde și-a început cariera internațională, doar pentru a enumera câteva dintre ele): părinții, Elena și Ștefan Krilovici, pianista acompaniatoare de origine cehă, Marta Joja, care a însoțit-o la marile concursuri, precum și profesoara sa de canto, Lidia Vrăbiescu-Vațianu, de la care a învățat tehnica vocală care a consacrat-o.

carte marina krilovici

 

Marina Krilovici s-a născut la București, pe 11 iunie 1942, într-o familie frumoasă de la care a învățat prima și cea mai importantă lecție de viață: iubirea. Cu origini grecești pe linie maternă și croate și germane, după tată (bunica fiind nemțoaică, iar bunicul croat) și cu un soț grec, regretatul bariton, Kostas Paskalis, Marina Krilovici, deși locuiește la Atena, se prezintă oriunde în lume ca româncă, deoarece în țara natală a văzut lumina zilei, aici s-a format și a debutat pe o scenă, aici a cunoscut emoțiile primelor iubiri și primele succese și tot aici a cunoscut și marile dezamăgiri.

„România rămâne pentru totdeauna țara mea“

Iată declarația de iubire a Marinei Krilovici pentru patria sa natală „Eu sunt o sentimentală. M-am născut în București, am studiat în România, am avut cei mai frumoși ani de tinerețe la școală, la conservator, la Operă, unde am fost luată în anul II de facultate (…) România este patria mea, indiferent de greutățile provocate de unele persoane, ea reprezintă baza formării mele artistice, primii pași pe scena Conservatorului, unde la studioul de operă de atunci am cântat Santuzza în «Cavaleria rusticana» și Margareta în «Faust», dar mai ales dragostea publicului. Nici nu vă puteți închipui ce mare importanță a jucat în următorii ani de carieră această dragoste necondiționată. România rămâne pentru totdeauna țara mea, iar publicului românesc îi păstrez o veșnică recunoștință, căci mi-a dat aripi“.

Deși înzestrată cu un talent nativ pentru muzică, Marina Krilovici a intrat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ în 1963, abia după a treia încercare, din cauza „originilor nesănătoase“. La Conservator a cunoscut succesul, dar tot aici a avut de înfruntat invidiile și răutățile care i-ar fi putut înfrâna drumul spre succes. Însă comploturile au fost demascate, deoarece destinul a avut alte planuri pentru Marina Krilovici.

Muzica, o moștenire de familie

Părinții i-au fost model. Mama, Elena, avea o aleasă educație, însușită la școala franceză pentru fete Notre-Dame de Paris, iar tatăl, Ștefan, era  inginer școlit la Munchen, cu un doctorat la Viena. S-au întâlnit la Turnu-Severin, iar de atunci destinul i-a ținut împreună, povestea lor de iubire fiind întregită de Marina, unicul lor copil. Tot de la părinți a moștenit și dragostea și talentul pentru muzică: mama sa avea voce de mezzosoprană și și-ar fi dorit să urce pe scenă, iar tatăl avea voce de bariton, pe care a și încercat să o cultive, la un moment dat.

Volumul „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici“ surprinde momente esențiale din viața marii artiste, care și acum, la cei 77 de ani, își cucerește interlocutorii prin franchețe, modestie și dezinvoltură.

marina Krilovici constanta 3

 

Le vom prezenta pe cele mai frumoase: confirmarea națională, marile premii internaționale, debutul său fulminant în rolul Donna Anna din opera „Don Giovanni“, pe scena Operei Române, unde a înlocuit-o pe cea mai mare detractoare a sa, Arta Florescu, cariera internațională, începută pe scena Operei de Stat din Hamburg. Întâlnirea cu marea sa iubire, baritonul Kostas Paskalis, pe 8 decembrie 1971, la Covent Garden, el pe scenă, în rolul lui Scarpia din „Tosca“,  iar ea printre spectatori, alături de soția lui Placido Domingo, invitată să urmărească debutul marelui tenor în rolul  lui Mario Cavadarossi emoțiile când a aflat că a rămas însărcinată chiar în perioada când debuta la Metropolitan Opera cu „Madama Butterfly“, nașterea primului copil, Constantin, chiar de ziua ei, pe 11 iunie 1974, nașterea unicei fiice, Alexandra, pe 30 august 1976.

„Puterea dragostei m-a făcut să trăiesc momente unice, să ofer, fără să cer!“

Cartea biografică „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici“ se citește precum un roman, care ar putea fi ecranizat cu mare succes. Este c carte care sintetizează parcursul biografic extraordinar, profesional și familial, cu urcușuri și cu coborâșuri, al unei voci unice, speciale, care se naște o dată la 100 de ani. Dialogurile de demult, reconstituite din amintirile sopranei, cu mijloacele romancierului se îmbină cu descrierea unor gesturi, aproape cinematografice, conturând portretul unei personalități seducătoare și puternice, conștientă de propria valoare și de micile defecte. O personalitate care, privind înapoi nu cu mânie, ci cu recunoștință, nu regretă nimic.

„Puterea dragostei m-a făcut să trăiesc momente unice, să ofer, fără să cer! N-am căutat niciodată dragostea, ea m-a urmărit aducându-mi-l în cale pe Kostas (n.r. Kostas Paskalis), pe adorații noștri copii, succesele și admirația lumii! Dragoste, îți sunt recunoscătoare! Mi-ai oferit multe daruri prețioase și mi-ai fost echilibru de-a lungul vieții“, spune Marina Krilovici, iar cuvintele ei cuprind un întreg crez de viață.

Semne de apreciere din partea tomitanilor

Volumul „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici“ a fost lansat și la Constanța, pe  7 octombrie, în sala „Sergiu Celibidache“ a Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, în prezența sopranei de talie internațională, a autoarei, Alice Năstase Buciuta, dar și a unui public numeros. Întâlnirea, organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și a Comunității Elene Constanța „Elpis“, a fost moderată de profesoara Angela Doicescu.

Cu acest prilej, directorul instituției de învățământ vocațional care a găzduit evenimentul, Carmen Chilea, i-a înmânat o Diplomă de Excelență pentru întreaga carieră, iar din partea Consiliului Local al Municipiului Constanța și Primăriei Municipiului Constanța i-a fost oferită o diplomă de excelență „în semn de respect pentru uluitoare carieră internațională, pentru promovarea României pe marile scene ale lumii prin performanțele interpretative de excepție“. Cu o seară înainte, pe 6 octombrie, distinsa soprană participase  la spectacolul de operă…, prilej cu care Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ i-a acordat Premiul de Excelență „pentru prodigioasa carieră internațională și pentru promovarea artei interpretative românești pe cele mai mari scene ale lumii“.

marina Krilovici constanta 2

Evenimentul din 7 octombrie s-a încheiat cu o surpriză: un mic recital susținut de soprana Marina Krilovici, acompaniată de tânăra pianistă Andrada Ștefan, cea care le-a fost alături, pe parcursul serii, și colegilor Lucia Mihalache, Laura Eftimie și Marius Eftimie, cântând împreună în onoarea marii artiste.

Sursă foto: Ionuț Druche

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *