Expoziție de produse tradiționale cu simbolistică creștină
Galeria de Artă „Virgil Coman“ găzduiește pe simezele sale virtuale o expoziție atipică prin specificul său, „Tradiții“, o „expoziție de produse cu istorie“, după cum o denumește curatorul Laura Stroe.
Expoziția aduce în prim-plan preparate tradiționale cu o simbolistică creștină profundă – oul încondeiat, cozonacul și coliva – în viziunea a trei tulcence, păstrătoare de tradiții: Elena Ifrim, Anișoara Ivanov și Zoița-Nicoleta Panciu.
Oul
Oul este simbolul vieții și al renașterii, iar în tradiția creștină acesta este o întruchipare a mormântului lui Hristos. Expoziția aduce în prim-plan ouă încondeiate de Elena Ifrim, așa cum a învățat „acasă“, la Botoșani. Pe fundalul monocrom (roșu, dar și verde, galben sau albastru) al ouălor încondeiate de Elena Ifrim, de Paște și de Paștele Blajinilor, se profilează vechi simboluri – crucea, spicul de grâu – care păstrează culoarea naturală a cojii, astfel încât aceste ouă se diferențiază vizibil de ouăle „muncite“ sau „necăjite“ celebre pentru cromatica lor specială: galben, roșu, negru.
Cozonacul
Se zice că forma cozonacului trebuie să fie dreptunghiulară, pentru că tot așa a fost și mormântul lui Hristos. Dreptunghiulari sunt și cozonacii plămădiți de Anișoara Ivanov, profesor de fizică, care a moștenit tradiția de a face cozonaci de la bunica și mama sa, după rețete transmise din generație în generație.
Coliva
Spicul de grâu este un simbol al morții și al renașterii, după cum spune și Iisus Hristos în Evanghelia după Ioan:„dacă bobul de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur, iar dacă va muri, aduce multă roadă“. De aceea, coliva, rezultată din fierberea a sute sau chiar mii de boabe de grâu, este alimentul tradițional nelipsit de la ritualurile de înmormântare. Artista Zoița-Nicoleta Panciu, profesor de artă plastică, prezintă acest simbol ancestral într-o interpretare vizuală specială.