„Dialog cultural“: doi ani fără Virgil Coman, un an de existență a galeriei de artă ce îi poartă numele  

Într-o zi de vineri, pe 22 septembrie 2017, la Constanța se inaugura într-un spațiu neconvențional o galerie de artă ce purta numele unui regretat om de cultură nonconformism, s-ar putea spune, datorită modului în care știa „încalce“ convenții răspunzând „prezent“ la invitații originale precum cele ale prietenilor de la Wild Art, în special cele ale Laurei Stroe. Numele său, Virgil Coman (24 decembrie 1973 – 5 august 2016), înseamnă enorm pentru viața culturală a Constanței contemporane.

Prietenii spun despre Virgil Coman că «avea darul de a ne uni și de a crea legături, că numele lui poate fi înscris în elita intelectuală ai ultimilor ani ai Constanței», dar noi, cei de la Asociația Culturală Wild Art, dr. Laura Stroe,  prof. univ. dr. Marian Cojoc și ing. Dan Ferariu, datorăm acestui mare om mai mult decât prietenie și învățătură, cuvinte pornite din suflet și amintiri frumoase… Datorăm devenirea noastră cuturală sub egida Wild Art, pasiunea pentru oameni, artă și istorie, determinarea în realizarea proiectelor și evenimentelor, multe dintre ele puse la cale împreună. Virgil Coman a simţit să fie «Wild Art», a intuit nevoia oamenilor obişnuiţi de a lua contact cu istoria, pictura, fotografia, muzica… a dorit să pună în valoare toate acestea, într-un mod inedit şi ne-a motivat pe toţi cei din jur, atunci când am vrut să abandonăm, să ne vedem de-ale noastre. I-au plăcut toate evenimentele «Wild Art» şi nu a privat echipa de prezenţa sa, vorbea zile în şir despre galerii şi expoziţii. Au rămas cuvinte nespuse, vise neîmplinite, zâmbete suspendate… iar noi i-am dăruit prea puţin!“, spun reprezentanții Asociației Culturale „Wild Art“.

galeria virgil coman wild art

Pentru a cinsti memoria celui care a plecat prea repede Dincolo, înainte de a împlini 43 de ani, prietenii de la „Wild Art“ anunță un nou eveniment în Galeria de Artă „Virgil Coman“, din pasajul de la complexul comercial Tomis Mall, care împlinește un an: expoziția de fotografie „Dialog cultural“ al cărei vernisaj este programat vineri, 31 august, de la ora 17.30. Ea este dedicată vieții și activității lui Virgil Coman.

„Dialogul cultural. In Memoriam Virgil Coman“ va fi animat de un spectacol etnic, armânesc și tătăresc susținut de Ansamblul de Dansuri Armânești Iholu, Ansamblul de Dansuri Tătărești Kiskene Canlar și de Ailis Molament.

virgil coman expozitie wild art

Proiectul Galeria de Artă  din pasaj «Virgil Coman» a debutat în luna martie 2017, cu solicitarea înaintată către Primăria oraşului Constanţa, pentru o colaborare culturală şi o regândire arhitecturală/artistică  a pasajului pietonal din zona magazinului Tomis, fără a se schimba destinaţia iniţială, de tranzitare a pietonilor, şi cu lansarea apelului cultural către elevii Colegiului Naţional de Arte «Regina Maria» Constanţa de a realiza proiecte de design, arhitectură şi artă monumentală vizând imaginea pasajului-galerie. În luna mai 2017, a avut loc vernisajul expoziţiei  «Galeria de Artă Virgil Coman», care s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană «Ioan N. Roman», Constanţa. Expoziţia «Galeria de Artă Virgil Coman» a însumat lucrări/propuneri de viziune asupra organizării spaţiului pietonal, realizate de elevii Colegiului Naţional de Arte «Regina Maria» Constanţa , sub îndrumarea profesorilor Irina Filip, Oana Gardon şi Andrei Beşcucă. Lucrările au fost supuse selecţiei, iar opera câştigătoare a constituit proiectul transpus în realitate pentru realizarea «Galeriei de Artă Virgil Coman», artiştii câştigători fiind Ingrid Enache, Alexandra Dumitrana, Diana Vâlceanu şi Cristina Creţu, coordonator profesorul Oana Gardon. În final, acest proiect a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi susţinut de mulţi prieteni ai lui Virgil Coman şi ai Asociaţiei Culturale Wild Art. Proiectul Galeria de Artă  din pasaj «Virgil Coman» și-a propus și a realizat, prin crearea unui spaţiu expoziţional neconvenţional, stimularea participării active a cetăţenilor la viaţa artistică şi promovarea instituţiilor de cultură şi a artiştilor. În aproape un an de funcționare, în galerie au avut loc multe evenimente culturale, expoziții și spectacole, expoziția de inaugurare a galeriei, documente și fotografii «Galeria de Artă Virgil Coman», expoziția de grafică și pictură «EduArt», expoziția de fotografie «Constanța», expoziția de grafică satirică «Statement- Toamna Veselă», expoziția de grafică și pictură «Identitate Culturală în Dobrogea”,expoziția de pictură “Structuri”, expoziția de fotografie «Privește în jurul tău», expoziția de grafică și pictură «Structuri Centenare», expoziția tematică «Uniți împotriva Tuberculozei», expoziția de grafică și pictură «DiversContemporan»“, au subliniat reprezentanții „Wild Art“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *