„Marea albastră“ și Maramureșul, prin ochii artistei Zoița-Nicoleta Panciu

Constănțeanca Zoița-Nicoleta Panciu se exprimă așa cum îi stă bine unui artist plastic, prin intermediul creațiilor sale, picturi și fotografii artistice.

Dacă pe 10 iunie, lucrările sale de pictură, reunite în expoziția „Marea albastră“, au fost prezentate, la hotel Nyota din Mamaia, în cadrul evenimentului cultural „Cină cu Eroi Pătați“, marca „Experiențe dobrogene“, fotografiile în care a surprins pitorescul Maramureșului se pot încă vedea la Galeria de Artă „Virgil Coman“, până pe 22 iunie.

Dacă în lucrările din seria „Marea albastră“ se regăsește modul său de a interpreta eternul univers marin, în expoziția de fotografie „Expo Documentar Maramureș“, Zoița-Nicoleta Panciu a captat frumusețea intrisecă a unei lumi de poveste. Prin intermediul fotografiilor sale, publicul călătorește în Maramureșul plin de tradiții: pătrunde în răcoroasele ateliere ale olarilor și se întâlnește cu oameni cu oameni care poartă cu mândrie portul popular tradițional și (re)vede minunata arhitectură populară caracteristică acestui ținut pitoresc.

expo documentar maramuresc zoita nicoleta panciu

Deși „Expo Documentar Maramureș“ face parte, după cum „spune“ chiar și titlul, din procesul de documentare al artistei, Zoița-Nicoleta Panciu, doctorand al Universității Naționale de Artă „George Enescu“, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași, care cercetează arta decorativă contemporană din Maramureș, împărtășește cu generozitate, cu publicul constănțean, imaginile de… colecție pe care le-a surprins.

Artista a evidențiat în fotografiile sale conceptul tradițional al artei populare, într-o formă ce îmbină armonios elemente și forme decorative într-o mare diversitate culturală și artistică. Artista susține și promovează ținutul Maramureșului printr-o viziune artistică traditional- contemporană“, spune dr. Laura Stroe, președintele Asociației Culturale „Wild Art“ sub egida căreia a avut loc, pe 12 iunie, vernisajul expoziției de la Galeria „Virgil Coman“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *