Cu bucurie, despre Elena Orbocea și păpușile sale
Face parte din rândul celor care nu-și arată vârsta, care trăiesc frumos și care îi bucură pe ceilalți prin zâmbetele pe care le aduc pe chipurile celor mari și ale celor mici, deopotrivă. Elena Orbocea este artist plastic și secretar literar la Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea și este cunoscută în întreaga țară, dar și peste hotare, datorită păpușilor pe care le-a creat integral cu o atenție la detaliu uimitoare. Le-a numit „Păpușile Dobrogei“, deoarece fiecare dintre ele poartă costumul popular tradițional al etniilor conlocuitoare în spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră.
Își aduce aminte și acum cu bucurie de draga sa prietenă din copilărie, păpușa pe care i-a făcut-o mama ei. Din lână, carton și materiale textile. Și-a adus aminte de ea în clipe grele, de restriște, în 2010. Nu cu mult timp înainte, plecase de la Muzeul de Artă din Tulcea, unde se ocupa de conservare, pentru a se angaja ca secretar literar la recent înființatul Teatru „Jean Bart“. Se gândise mult înainte de a face acest pas. Însă OUG nr. 63/ 2010, care presupunea disponibilizări masive, instituțiile de cultură fiind extrem de vulnerabile, i-a adus multe insomnii, întreținute de gândul „Ultimul venit, primul plecat“. Soluția i-a venit tocmai din… copilărie luând decizia să facă „jucării pentru copii“, pentru a-și putea duce traiul. Realizate cu costuri minime, cu ceea ce se găsește în casă.
Create din „nimic“
„Prima dată am fost un începător în adevăratul sens al cuvântului. Nu mă pricepeam deloc să fac păpuși. Am început cu cele fără degete, apoi am făcut degetele la mâini, am început să fac anumite fețe cu trăsături mai clare. Apoi am descoperit, tot căutând pe Internet, o păpușă care m-a înmărmurit. Am căutat artistul care a realizat păpușa și am început să urmăresc ceea ce lucrează. Așa am început să învăț, puțin câte puțin, prima dată copiind apoi aducându-mi și eu nota personală. Așa am ajuns. Mai am încă de învățat“, spune cu modestie Elena Orbocea.
În spatele pasiunii Elenei Orbocea se află și multă, pasiune, o pregătire temeinică, dar și înclinație către lucrul cu ața și acul. Încă de mică, din clasele gimnaziale, a avut o aplecare pentru broderie, iar mai apoi a urmat liceul de confecții.
În funcție de complexitate și de nu prea multul timp liber pe care îl are la dispoziție, Elena Orbocea realizează o păpușă (de genul celor din expoziția „Păpușile Dobrogei“) într-o lună-două. O creează din nimic. Lucrează pe etape. Nu își face schițe, ci se lasă ghidată de simțul artistic. Pentru corp folosește polimer sau papier mâché și armătură de sârmă. După ce este șlefuit, chipul expresiv este pictat manual. Cel mai mult îi place etapa în care realizează costumul. Prețul unei păpuși, raportat la veniturile din România, mult subevaluat, este de aprox. 800 de euro.
De jucat sau doar de… admirat
Creează orice fel de păpuși, la comandă, mai mici, simple, din cârpe, pentru copii, mai mari și mult mai elaborate, pentru colecționari, pentru cei care vor să aibă în casă o păpușă marca Elena Orbocea.
În 2018, a scos în lume prima expoziție tematică, inspirată de multiculturalitatea dobrogeană.
A „plimbat-o“ la Madrid, Spania (aprilie 2018), București (aprilie – mai 2018, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“), Tulcea (mai – iunie 2018, Casa Avramide) și Bruxelles, Belgia (iulie 2018), Brașov (august-octombrie, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului) și la Constanța (12 octombrie-8 noiembrie, Muzeul de Artă Populară). La Madrid, acolo unde a ajuns printr-o frumoasă conjunctură, și-a sărbătorit și ziua de naștere (schimbare de prefix) și tot aici a susținut opt (nu patru, cum era stabilit inițial) ateliere de creație, la care au participat nu doar români, ci și spanioli, nu doar copii, ci și bunici. A fost un adevărat succes, de vreme ce, va reveni în capitala Spaniei în aprilie, cu o expoziție de pictură și doar câteva păpuși.
14 păpuși „vorbesc“ despre Dobrogea
Pentru a realiza expoziția „Păpușile Dobrogei“, formată din 14 păpuși, câte una pentru fiecare comunitate din Tulcea, mai mică sau mai mare, Elena Orbocea s-a documentat intens. A fost la bibliotecă, a fost în mijlocul comunităților etnice din Tulcea, pentru a le vedea costumele populare și a studia punctele de cusătură, a „răscolit“ internetul.
Au ieșit 14 păpuși originale, una mai frumoasă ca alta, cu costume inspirate de cele tradiționale. „Am vrut să mă manifest, să stilizez, nu să imit, să îmi aduc propria amprenta“, spune ea.
Nu doar costumele, ci și numele constituie cărți de vizită pentru „Păpușile Dobrogei“: Maria (româncă dobrogeancă), Chira (aromâncă), Anaid (armeancă), Varvara (lipoveancă), Milena (bulgăroaică), Ana (ucraineancă), Canan (turcoaică), Serin (tătăroaică), Aris (grec), Elsa (germancă), Istavan (maghiar), Florea (romă), Aaron (evreu) și Marco (italian).
Familia, sursă de inspirație pentru păpuși
Nu i-a fost greu, deoarece sursele de inspirație se aflau chiar în familia sa, mama, lipoveancă, tatăl, grec. De altfel, primul creat o fost grecul, serios, puțin dus de gânduri, apoi lipoveanca cu chipul inundată de zâmbet și lumină.
„Până la părinții mei, care au fost rebeli și s-au căsătorit, familiile lor erau conservatoare și nu se accepta genul acesta de căsătorii. Eu mă simt bogată din punctul acesta de vedere, deoarece provin din două lumi, una de la Dunăre și alta de la deal, și am tot felul de povești, una cu pește, alta cu deal. Mă simt privilegiată“, spune Elena Orbocea.
De altfel, talentul se pare că se moștenește în familie. Băiatul său, David, este student la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ București, în anul al III-lea.
„Cred că David este păpușa mea cea mai de preț“, spune cu mândrie mama sa.
Personajele de teatru vor deveni păpuși
Elena Orbocea se gândește deja la o altă expoziție tematică, păpuși inspirate de lumea teatrului, pentru că lucrează chiar într-o astfel de instituție de cultură.
A lucrat și ca scenograf, la Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea, unde lucrează ca secretar artistic, având un masterat în Artele plastice. Își amintește cu drag de „Ivan Turbincă“. Diavolii i-a sculptat din burete, dându-le, involuntar, chipul celor care îi mânuia. Capul lui Dumnezeu l-a realizat din papier mâché, rezultând o păpușă grea, care a trebuit să fie mânuită de mai mulți actori. „Mi s-a acordat șansa aceasta și am zis, „De ce nu?“. E o muncă dificilă, dar mie îmi place“, spune Elena Orbocea.
După Constanța, „Păpușile Dobrogei“ își vor continua periplul prin țară, la Suceava (în mai 2019), prin Forumul Democrat al Germanilor din Bucovina, și la Hunedoara.
Încă le mai puteți admira la Muzeul de Artă Populară Constanța, în expoziția „Dobrogea – spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară“ până pe 9 noiembrie.
În mediul online, le puteți admira pe Facebook, pe pagina Made by Eli, dar și pe elenaorbocea.wixsite.com/elenaorbocea.