„Ziua Z“, un spectacol inedit, curajos și anxios, în premieră la Teatrul de Stat Constanța

Teatrul de Stat Constanța a ieșit la rampă cu un spectacol inedit: „Ziua Z“, după un scenariu scris de Ionuț Sociu, transpus scenic de Bobi Pricop. Inedit pentru că îmbină teatrul cu cinematografia, original pentru că acțiunea este transmisă în direct. Mai mult, „Ziua Z“ este inedit și pentru curajul său de a aduce în prim-plan, frust, fără menajamente, bubele, mucegaiurile și noroiul unei societăți în derivă.

Ziua Z este un spectacol-manifest, un spectacol dur, anxios aidoma cu realitatea din care se inspiră, astfel încât, parafrazându-l pe Stendhal, „Ziua Z“ este o oglindă a societății, numai că în acest caz oglinda a fost înlocuită cu o cameră de filmat. Pentru că totul este transmis în direct, așa cum se întâmplă și în viața de zi cu zi când live-urile pe Facebook și breaking news-urile au întâietate. Așadar, pentru o oră, Teatrul de Stat Constanța vă oferă „o felie“ de realitate, pentru că asemănarea cu fapte și întâmplări reale este șocantă și deprimantă.

Și pentru că l-am amintit pe Stendhal, nu uitați că nu trebuie învinovățit cel care poartă povara oglinzii!

Autorul textului, Ionuț Sociu, deși botoșănean la origine, a surprins perfect realitățile urbei marine, dar nu numai, pentru că acest scenariu se aplică, la fel de bine, și altor localități mai mari sau mici din România. Sate, orașe, orășele, reședințe de județ în care trăiesc beizadele care ies basma curată chiar și atunci când se afundă în mâzgă până la gât, în care politicieni certați cu legea apar la TV cu seninătate și își promovează cu  nonșalanță „creațiile literare“ scrise după gratii sau ne sunt prezentați în tihna familiei, fix în mijlocul unei crize, ca într-o distopie.

Pentru că spectacolul a avut premiera sâmbătă, 20 martie, iar a doua reprezentație va avea loc pe 21 martie, de la ora 17.00, în transmisiune live, nu aș dori să devoalez prea multe din subiect.

Dar pot spune că mi-a plăcut în mod deosebit Cătălina Mihai, pentru că mi-a lăsat impresia de natural, de parcă se juca pe sine în rolul Anei, jurnalista șomeră și activistă. De asemenea, scena cu cei patru tineri justițiari din mașină, cu pregătirile lor pentru a intra live și intervențiile lor ulterioare a creat impresia de… neregizat, de autentic, ceea ce înseamnă un mare plus pentru ideea de la baza spectacolului. Mi-au mai plăcut Lana Moscaliuc, în rolul prezentatoarei TV, pentru „comentariile“ ei pline de atitudine la adresa invitaților, precum și scena din final, bine plasată debordând de voie bună și care lăsă însă un gust amar (tele)spectatorului în contrast cu situația dramatică creată, o scenă care i-a avut protagoniști pe actorii Liliana Cazan, Laura Crăciun și Andu Axente.

Toți actorii din acest teatru-film și toată echipa din spatele scenei/ camerele merită aplauze, pentru că fiecare a avut un rol important, esențial, în conturarea „Zilei Z“, ziua în care e timpul să iei atitudine chiar dacă asta înseamnă să renunți la confortul individual.

Iată distribuția completă, ca să știți pe cine să aplaudați atunci când spectacolul se va juca „pe viu“ cu publicul în sala de spectacole (cu mențiunea că și acum se joacă tot așa, doar că sala este goală, iar o parte din actori sunt… în trafic):  Marian Adochiţei – Jimmy, Theodor Șoptelea – Paul, Cătălina Mihai – Ana, Florin Aioane – Tudor,  Andrei Bibire – Coco Dincă, Iulian Enache – Vali Dincă, Lana Moscaliuc – Vanda, prezentator TV, Lucian Iftime – Cornel, prezentator TV, Nina Udrescu – Violeta Dincă, bunica lui Coco, Liviu Manolache – Truică, IPJ Constanța, Cosmin Mihale – Bebe, pasager în altă mașină, Florentin Roman – Jean, pasager în altă mașină, Mirela Pană – Irina Popa, sociolog Univeristatea „Ovidius“, Dan Cojocaru – Tavi, jurnalist, Georgiana Mazilescu – Ela, prezentator TV, Liliana Cazan – Angela Dumitru, prezentatoare TV, Ștefan Mihai – membru echipa TV, Cristiana Luca – membru echipa TV, Laura Crăciun, Adrian Dumitrescu și Andu Axente – politicieni locali.

Scenografia e realizată de Oana Micu, de partea cinematografică s-a ocupat Mihai Popa, muzica originală e creată de Eduard Gabia, iar de streaming e responsabil Răzvan Rusu.

Nu uitați, spectacolul „Ziua Z“ va fi transmis în direct și azi, 21 martie, de la ora 17.00. Prețul unui bilet, disponibil pe platforma mystage.ro, ajunge la 28,45 lei (preț final). Spectacolul poate fi urmărit cu întreaga familie, cu precizarea că  nu este recomandat celor care nu au împlinit 16 ani, deoarece conține limbaj licențios.

Spectacolul durează o oră, iar înregistrarea acestuia va rămâne valabilă opt pentru cei care au cumpărat bilet.

Atunci când teatrele se vor redeschide, „Ziua Z“ va putea fi urmărită și din sala de spectacole, acolo unde pe scenă va fi instalat un studio TV, iar mașina va goni, ca și acum, live, pe străzile Constanței.

Sursă foto:  Facebook Teatrul de Stat Constanța – credit foto Răzvan Dima

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *