Trei ani fără Virgil Coman

În urmă cu trei ani, în seara de 5 august 2016, în ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului, șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, istoricul Virgil Coman, părăsea această lume, din cauza unor probleme cardiace, lăsând în urmă consternare, neputință și durere. Dar va dăinui mereu în amintirea celor care l-au prețuit pe omul Virgil Coman, familie, prieteni, colegi, colaboratori, personalități și oameni simpli pe care i-a ajutat mereu cu promptitudine ori de câte ori a fost nevoie. Fără să ceară nimic în schimb.

Tristul eveniment, care a îndurerat cultura constănțeană, s-a petrecut într-o zi de vineri, într-una dintre puținele librării din oraș, la „Prăvălia de cărți“, unde Virgil Coman  fusese invitat să prezinte cartea „La marginea Imperiului – Origini“, de Cristian Cealera. După ce și-a rostit discursul, i s-a făcut rău, iar încercările celor prezenți de a-l resuscita au fost zadarnice.

Gesturi întru amintire

Cei care l-au cunoscut pe Virgil Coman au numai cuvinte de laudă binemeritate la adresa sa. Pentru a-i cinsti memoria, pe 22 septembrie 2017, la inițiativa Asociației Culturale „Wild Art“, în pasajul pietonal de la Tomis Mall s-a inaugurat Galeria de Artă „Virgil Coman“. Panglica inaugurală a fost tăiată de copiii săi, Teo și Maria, restul familiei fiind prezenți la înmormântarea mamei lui Virgil Coman, care nu a putut să îndure pierderea fiului. De asemenea, la începutul anului 2018, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, condusă de prof. univ. dr. Stoica Lascu, a instituit Premiul „Virgil Coman“ în memoria acestui fidel slujitor al muzei Clio.

Coautor și coordonator a numeroase și valoroase volume dedicate Dobrogei, Virgil Coman și-a dedicat ultimele luni din viață lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“. Era prima sa carte de autor. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Etnologică din București, chiar în ziua morții lui Virgil Coman, însă a fost lansat postum, conform dorinței sale, la Dudeștii Noi (localitate situată la câțiva kilometri de Timișoara, unde trăiește o importantă comunitate de români balcanici și unde a fost strămutată și mama sa) și la Cluj-Napoca, în august 2016. Pe 16 septembrie 2016, cartea a fost lansată și la Constanța, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, prilej cu care prof. univ. dr. Tahsin Gemil a mărturisit că acesta nu este ultimul volum semnat Virgil Coman.

Anul acesta, pe 24 decembrie, Virgil Coman ar fi trebuit să împlinească 46 de ani.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *