Azi se împlinesc doi ani de când Virgil Coman s-a mutat într-o stea

Doi ani au trecut de la acea fatidică seară de 5 august 2016 când inima lui Virgil Coman a încetat definitiv să mai bată. Tristul eveniment, care a îndurerat  cultura constănțeană, se petrecea într-o zi de vineri, în ajunul Schimbării la Față a Domnului, într-una dintre puținele librării din oraș, la „Prăvălia de cărți“, acolo unde șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale fusese invitat să prezinte cartea „La marginea Imperiului – Origini“. După ce și-a rostit discursul, i s-a făcut rău, iar încercările celor prezenți de a-l resuscita au fost zadarnice.

Familia, rudele, prietenii, colaboratorii, oamenii simpli pe care i-a ajutat cel puțin cu un sfat sau cu o vorbă bună simt zi de zi lipsa lui Virgil Coman. Fără el, fără sprijinul neprețuit și entuziasmul său, proiectele pe care colegii constănțeni le dedică Centenarului Marii Uniri și celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la țară parcă se desfășoară mai anevoios.

La începutul anului 2018, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, condusă de prof. univ. dr. Stoica Lascu, a instituit Premiul „Virgil Coman“, pentru a cinsti memoria acestui fidel slujitor al muzei Clio. Pe 22 septembrie 2017, la inițiativa Asociației Culturale „Wild Art“, în pasajul pietonal de la Tomis Mall s-a inaugurat Galeria de Artă „Virgil Coman“. Panglica inaugurală a fost tăiată de copiii săi, Teo și Maria, restul familiei fiind prezenți la înmormântarea mamei lui Virgil Coman.

Coautor și coordonator a numeroase și valoroase volume dedicate Dobrogei, Virgil Coman și-a dedicat ultimele luni din viață lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“. Era prima sa carte de autor. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Etnologică din București, chiar în ziua morții lui Virgil Coman, însă a fost lansat postum, conform dorinței sale, la Dudeștii Noi (localitate situată la câțiva kilometri de Timișoara, unde trăiește o importantă comunitate de români balcanici și unde a fost strămutată și mama sa) și la Cluj-Napoca, în august 2016. Pe 16 septembrie 2016, cartea a fost lansată și la Constanța, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, prilej cu care prof. univ. dr. Tahsin Gemil a mărturisit că acesta nu este ultimul volum semnat Virgil Coman.

Anul acesta, pe 24 decembrie, Virgil Coman ar fi trebuit să împlinească 45 de ani.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *