Patru ani fără Virgil Coman
Pe 5 august se împlinesc patru ani de când istoricul Virgil Coman, șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, s-a stins din viață fulgerător, din cauza unor afecțiuni cardiace. În acel an ar fi împlinit, în ajunul Crăciunului, 43 de ani.
Tristul eveniment s-a petrecut într-o zi de vineri, în ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului,la un eveniment editorial, unde fusese invitat să prezinte cartea „La marginea Imperiului – Origini“, scrisă de Cristian Cealera.
Gesturi in memoriam
Cei care l-au cunoscut pe Virgil Coman au numai cuvinte de laudă binemeritate la adresa sa. Pentru a-i cinsti memoria, pe 22 septembrie 2017, Asociația Culturală „Wild Art“ a deschis, în pasajul pietonal de la Tomis Mall, Galeria de Artă „Virgil Coman“. Panglica inaugurală a fost tăiată de copiii săi, Teo și Maria, restul familiei fiind prezentă la înmormântarea mamei lui Virgil Coman, care nu a putut să îndure pierderea fiului.
La începutul lui 2018, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, condusă de prof. univ. dr. Stoica Lascu, a instituit Premiul „Virgil Coman“ în memoria acestui fidel slujitor al muzei Clio.
Lansare postumă
Coautor și coordonator a numeroase și valoroase volume dedicate Dobrogei, Virgil Coman și-a dedicat ultimele luni din viață lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“. Era prima sa carte de autor. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Etnologică din București, chiar în ziua morții lui Virgil Coman, însă a fost lansat postum, conform dorinței sale, la Dudeștii Noi (localitate situată la câțiva kilometri de Timișoara, unde trăiește o importantă comunitate de români balcanici și unde a fost strămutată și mama sa) și la Cluj-Napoca, în august 2016. Pe 16 septembrie 2016, cartea a fost lansată și la Constanța, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, prilej cu care prof. univ. dr. Tahsin Gemil a mărturisit că acesta nu este ultimul volum semnat Virgil Coman.
Teza de doctorat, lansată în 2019
Pe 11 decembrie 2019, în luna în care Virgil Coman ar fi împlinit 46 de ani,la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost lansată teza sa de doctorat, „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea – Meglenoromânii“, la inițiativa prietenului său, istoricul prof. dr. Robert Stănciugel. Coordonator editorial al volumului, dr. Stănciugel a făcut toate demersurile necesare pe lângă Biblioteca Central Universitară Iași, pentru a intra în posesia unei copii a lucrării, coordonată de prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei..
Volumul a fost lansat apoi, pe 12 decembrie, în orașul natal al lui Virgil Coman, la Medgidia, la Liceul Tehnologic „Ioan N.Roman“, unde Virgil Coman a fost profesor de istorie între anii 1997-2003, apoi la Biblioteca Municipală „Ioan N. Roman“ din localitate.
Pe 13 decembrie 2019, teza de doctorat a lui Virgil Coman a fost prezentată la Tulcea, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna“, iar a doua zi, la Biblioteca Comunală „Dumitru Cerna“ din localitatea tulceană Cerna, acolo unde există o comunitate puternică de meglenoromâni.