Schimbarea la Față a Domnului, ziua în care se mănâncă struguri, frunzele încep să se îngălbenească, iar apele de scăldat devin reci

Trei mari sărbători religioase cu dată fixă marchează luna august: Schimbarea la Față a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos (6 august), Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august). Prima dintre ele, Schimbarea la Față a Domnului, mai este denumită în popor și Obrejenie.

Se spune că în această zi se răcesc apele, iar din acest moment nimănui nu îi mai este îngăduit să se scalde.

Tot de azi începe să se îngălbenească frunza codrului, berzele își iau zborul spre țările calde «ducând rândunelele pe spate», iar șerpii, șopârlele și insectele intră în pământ, pregătindu-se pentru iarnă. În această zi, toate florile și buruienele dau înapoi și încep să se veștejească, iar cine nu respectă această zi se va usca ca ele. Totuși, în această zi se culeg ierburi de leac, precum avrămeasa, mușețelul și leușteanul. De Obrejenie se dă dezlegare la struguri, care se duc la biserica pentru a fi sfințiți, înainte de a fi consumați. Odinioară, cel ce gusta prima boaba de strugure de Schimbarea la Față spunea «Boabă nouă în gură veche»“, se menționează pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Momentul Schimbării la Față a Domnului, când Iisus Hristos își arată firea dumnezeiască în fața oamenilor, a ucenicilor Săi – („Faţa Lui strălucea ca soarele şi hainele Lui au devenit albe ca lumina“, conform Sfântului Evanghelist Matei)  este redat într-o veche icoană țărănească pe sticlă, aflată în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța, pictată în secolul al XIX-lea, la Mărginimea Sibiului.

Compoziția picturală este dominată de Iisus Hristos, înfățișat desculț pe muntele Taborului, care are dimensiunile unui deal înverzit, pentru a pune în valoare măreția Fiului Lui Dumnezeu. De o parte și de alta a Sa, stau desculți, pe nori pictați cu albastru de cobalt, doi mari prooroci ai Vechiului Testament: Moise cu Tablele Legii și Sfântul Ilie. La picioarele lui Iisus, în genunchi și copleşiţi de minunata înfăţişare a Celui care își arată dumnezeirea (fața Sa strălucea ca soarele, iar veșmintele Sale erau albe ca zăpada, conform evangheliștilor), se află cei mai apropiaţi ucenici ai Săi: apostolii Petru, Iacov şi Ioan“, se arată pe site-ul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *