În Ajunul Crăciunului, Virgil Coman ar fi împlinit 45 de ani

Pe 24 decembrie, ar fi trebuit să fie un motiv în plus de bucurie în familia lui Virgil Coman, însă, din păcate, acesta este cel de-al treilea Ajun fără regretatul șef al Serviciului Județean al Arhivelor Județene Constanța.

S-a stins înainte de a împlini 43 de ani, pe 5 august 2016, înconjurat de cărți, într-o librărie, la evenimentul de lansare al volumului „La marginea Imperiului – Origini“, semnat de jurnalistul Cristian Cealera.

Iubit și prețuit de toți cei care l-au cunoscut, prieteni, colaboratori, jurnaliști, cunoscuți, Virgil Coman a ars ca o flacără fiind prezent oriunde i se cerea ajutorul.

Coautor și coordonator de numeroase și valoroase volume dedicate Dobrogei, Virgil Coman și-a dedicat ultimele luni din viață lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“. Cartea, prima pe care și-a pus semnătura ca unic autor, a văzut lumina tiparului la Editura Etnologică din București, chiar în ziua morții sale. A fost lansată postum, conform dorinței sale, la Dudeștii Noi (localitate situată la câțiva kilometri de Timișoara, unde trăiește o importantă comunitate de români balcanici și unde a fost strămutată și mama sa) și la Cluj-Napoca, în august 2016. Pe 16 septembrie 2016, cartea a fost lansată și la Constanța, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, prilej cu care prof. univ. dr. Tahsin Gemil a mărturisit că acesta nu este ultimul volum semnat Virgil Coman. Pentru că mai era unul la care lucra.

Cetățean de onoare al județului și al municipiului Constanța

La scurt timp de la trecerea sa la cele veșnice, în semn de recunoaștere pentru meritele sale profesionale, Virgil Coman a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al județului și al municipiului Constanța.

La începutul anului 2018, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, condusă de prof. univ. dr. Stoica Lascu, a instituit Premiul „Virgil Coman“, pentru a cinsti memoria acestui fidel slujitor al muzei Clio. Premiile „Virgil Coman“ pe anul 2016 au fost acordate în ianuarie 2018 și au ajuns la Dragoș Dumitru Dragomir și Luigi Frigioiu, pentru „Istoria unui sat dobrogean. De la Danachioi la Nicolae Bălcescu“ și la Iulia Wisoșenschi, Emil Țîrcomnicu și Cătălin Alexa, pentru „«Lecturi vizuale» etnologice la aromânii din Albania. Sarandë și Gjirokastër. Memorie, tradiție, patrimoniu“.

Premiile pe anul 2017 au fost acordate în iunie 2018 lui Adrian Ilie, pentru lucrările „Personalităţi marcante ale Medgidiei“ şi „Primarii Medgidiei creştini şi musulmani“ și lui Vadim Guzun şi Cristinei Preutu, editorii volumului „«Macedoneanul»” Nida Boga în dosarele Securităţii: documente, 1959-1974“.

Concomitent cu Premiile „Virgil Coman“ s-au acordat și Premiile „Gheorghe Dumitrașcu“ (25 septembrie 1939-17 ianuarie 2017) pentru a omagia personalitatea unui alt mare istoric dobrogean, care s-a numărat printre mentorii primului.

Pe 22 septembrie 2017, la inițiativa Asociației Culturale „Wild Art“, în pasajul pietonal de la Tomis Mall a fost inaugurată Galeria de Artă „Virgil Coman“. Panglica inaugurală a fost tăiată de copiii săi, Teo și Maria, restul familiei fiind prezenți la înmormântarea mamei lui Virgil Coman. În aceeași zi, era condusă pe ultimul drum mama regretatului Virgil Coman, Magdalena.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *