În ajunul Crăciunului, Virgil Coman ar fi împlinit 47 de ani

Regretatul om de cultură Virgil Coman, șef al Arhivelor constănțene din anul 2003 până în ziua morții sale premature, 5 august 2016, ar fi împlinit în Ajunul Crăciunului, 47 de ani.

Chiar dacă Virgil Coman a plecat pe drumul fără de întoarcere înainte să împlinească 43 de ani, rămân pentru posteritate articolele științifice și multele cărți pe care și-a fost semnătura în calitate de coordonator, coautor și autor. Și mai rămâne lumina pe care a adus-o în sufletele celui care l-au cunoscut și prețuit, pentru că Virgil Coman se caracteriza printr-o imensă generozitate și disponibilitate pentru oricine îi solicita ajutorul.

Prima sa carte de autor, „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“ a văzut lumina tiparului, la Editura Etnologică din București, chiar în ziua morții sale. A fost lansată postum, conform dorinței sale, la Dudeștii Noi (localitate situată la câțiva kilometri de Timișoara, unde trăiește o importantă comunitate de români balcanici și unde a fost strămutată și mama sa), la Cluj-Napoca, în august 2016 și la Constanța, în septembrie.

Cea de-a doua carte de autor, însă prima în ordinea scrierii sale, teza sa de doctorat, „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea – Meglenoromânii“, a fost lansată 11 decembrie 2019, în Aula „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. La o zi distanță a fost prezentată la Liceul Tehnologic „Ioan N.Roman“, unde Virgil Coman a fost profesor de istorie între anii 1997-2003, apoi în localitatea natală, la Medgidia, la Biblioteca Municipală „I.N. Roman“, după care și-a continuat periplu la Tulcea, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna“ (13 decembrie 2019) și la Cerna, la Biblioteca Comunală „Dumitru Cerna“, unde există o importantă comunitate de meglenoromâni.

Volumul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea – Meglenoromânii“ reprezintă teza de doctorat a lui Virgil Coman, susținută în ședință publică la Iași, pe 5 decembrie 2015. Lucrarea a fost introdusă în circuit public, în format carte, de către istoricul prof. dr. Robert Stănciugel, care este și coordonatorul editorial al volumului publicat la Editura Etnologică.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *