Teza de doctorat a regretatului Virgil Coman, publicată postum

În luna în care regretatul șef al Arhivelor constănțene, Virgil Coman (24 decembrie 1973 – 5 august 2016), ar fi împlinit 46 de ani, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează și găzduiește un eveniment editorial menit să-i cinstească memoria și să-i onoreze contribuția științifică la o mai bună cunoaștere a românilor sud-dunăreni.

Evenimentul editorial, programat miercuri, 11 decembrie, de la ora 12.00, în Aula „Adrian Rădulescu“ a muzeului constănțean, va aduce în prim-plan volumul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea – Meglenoromânii“. Este vorba despre teza de doctorat a regretatului Virgil Coman, lucrare care a fost introdusă în circuit public, în format carte, de către istoricul prof. dr. Robert Stănciugel, care este și coordonatorul editorial al volumului.

O restituire necesară

„Eu şi Virgil Coman am fost un buni prieteni, am colaborat mult, îi ştiam preocupările“, a spus, pentru culturaconstanta.ro, dr. Robert Stănciugel.

El este cel care a fost la Biblioteca Central Universitară Iași și a făcut demersurile necesare pentru a intra în posesia unei copii a lucrării, însoțită de referatul coordonatorului științific, Ion Agrigoroaiei. Teza de doctorat s-a tipărit cu acceptul soției regretatului Virgil Coman, drepturile de autor obținute din vânzarea cărții aparținând familiei.

lansare teza doctorat virgil coman afis

Volumul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea – Meglenoromânii“ va fi prezentat de coordonatorul editorial și de invitații săi. Moderatorul evenimentului va fi dr. Lavinia Dumitrașcu, iar în deschidere va vorbi directorul MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Evenimentul editorial este organizat de MINAC, Consiliul Județean Constanța și Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România și Asociația Culturală Harlequin.

Alte patru evenimente editoriale: la Constanța, Medgidia, Tulcea și Cerna

După lansarea de la muzeul constănțean, vor urma alte patru evenimente editoriale: unul dintre acestea având loc la Medgidia, orașul natal al regretatului Virgil.

Pe 12 decembrie, de la ora 12.00, cartea va fi prezentată la Liceul Tehnologic „Ioan N.Roman“, unde Virgil Coman a fost profesor de istorie între anii 1997-2003, iar în aceeași zi, de la ora 15.30l, aceasta va fi lansată la Medgidia, la Biblioteca Municipală „I.N. Roman“.

Volumul va fi prezentat și la Tulcea, pe 13 decembrie, de la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna“. Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 16.00, cartea va fi lansată la Biblioteca Comunală „Dumitru Cerna“ din localitatea tulceană Cerna, acolo unde există o comunitate puternică de meglenoromâni.

„Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“, primul volum de autor

Coautor și coordonator a numeroase și valoroase volume dedicate Dobrogei, Virgil Coman și-a dedicat ultimele luni din viață lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“. Era prima sa carte de autor. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Etnologică din București, chiar în ziua morții lui Virgil Coman, însă a fost lansat postum, conform dorinței sale, la Dudeștii Noi (localitate situată la câțiva kilometri de Timișoara, unde trăiește o importantă comunitate de români balcanici și unde a fost strămutată și mama sa) și la Cluj-Napoca, în august 2016. Pe 16 septembrie 2016, cartea a fost lansată și la Constanța, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, prilej cu care prof. univ. dr. Tahsin Gemil a mărturisit că acesta nu este ultimul volum semnat Virgil Coman.

Anul acesta, pe 24 decembrie, Virgil Coman ar fi împlinit 46 de ani.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *