Carte de condoleanțe, deschisă la Muzeul de Artă Constanța, în memoria Doinei Păuleanu

Cei care doresc să aducă un pios omagiu memoriei regretatei Doinei Păuleanu (29 martie 1948-23 decembrie 2020) pot scrie în cartea de condoleanțe deschisă azi la Muzeul de Artă Constanța, la intrarea principală.

„Cartea de condoleanţe va rămâne deschisă până la sfârșitul acestui an“, au anunțat reprezentanții Muzeului de Artă Constanța. Se va putea scrie zilnic, între orele 09.00-17.00.

Azi, 23 decembrie, la aflarea tristei vești, zeci de iubitori de cultură, care au prețuit-o pe Doina Păuleanu pentru erudiția și generozitatea sa, s-au adunat în față bustului Reginei Maria, amplasat pe soclu pe 27 noiembrie.

„E o zi de reală emoție, pentru că m-am luptat mult ca această statuie să fie pusă în spațiul publicul, să fie pusă în valoare. Simțeam că am o datorie și o responsabilitate și o datorie de onoare față de Regina Maria și am certitudinea că am îndeplinit-o“, declara atunci, pentru culturaconstanta.ro, dr. Doina Păuleanu.

Deși aștepta o zi prielnică pentru dezvelirea bustului, în condiții de siguranță, Constanța fiind în carantină, statuia realizată de Oscar Han în 1932 a fost dezvelită la aflarea tristei vești.

Lângă efigia din bronz a Reginei Maria s-au depus coroane de flori și s-au aprins candelă lângă portretul său și cărțile sale, așezate pe măsuța care a fost, ani de-a rândul, martoră a nenumărate evenimente editoriale. Printre cărți, se afla și ultima sa lucrare, pe care nu a mai apucat să o lanseze: „Oscar Han“.

A așezat-o pe Regina Maria la locul ei, pe soclu, apoi a plecat la stele, ca și cum și ar fi încheiat misiunea de suflet, aici pe pământ. Sigur se vor întâlni și vor povesti multe din Interbelicul ei iubit. Nici Cazinoul atât de drag nu-l mai vede terminat…

Atâtea întâlniri cu doamna Doina Păuleanu și tot atâtea amintiri neprețuite, cu povești de demult, din falnicul interbelic, cu lansări de carte și vernisaje, cu zâmbete încadrate de tablouri de patrimoniu, dar, mai cu seamă, cu speranță. Astăzi am pierdut unul dintre cei mai dragi prieteni ai mei, sinceri și frumoși la suflet, calzi și luminoși. Indiferent de zi, de anotimp, de oră știam că dacă o sun pe dumneaei sigur stabilim o întâlnire și voi realiza un reportaj minunat.

Doamna Doina Păuleanu era lumină, era zbucium, era forță, era căldura și mângâiere. Somn lin printre îngeri, draga noastră! Îmi va fi dor, tare dor de dumneavoastră“, iată câteva gânduri transmise de jurnalista Silvia Partebună-Pascale.

Doliu în cultura constănțeană. S-a stins Doina Păuleanu

Bustul Reginei Maria, amplasat lângă Muzeul de Artă Constanța

Constanța, „Peninsula misterioasă“ a Doinei Păuleanu, surprinsă într-o carte de colecție

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *