Pinacoteca și bustul Reginei Maria de la Balcic pot fi admirate la Muzeul de Artă Constanța
Muzeul de Artă Constanța sărbătorește în avans Ziua Dobrogei și Centenarul Marii Uniri, duminică, 11 noiembrie, de la ora 11.00, printr-o suită de evenimente culturale (două expoziții și două lansări de carte), care aduc în prim-plan perioada 1913-1940, când Cadrilaterul se afla în granițele României Mari.
Expoziția de pictură și grafică „De la Balcic la Constanța. Istoria unei pinacoteci“, care va fi deschisă duminică reunește lucrările de artă care s-au aflat în Muzeul de la Balcic (1938-1940) și care în prezent fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Constanța.
Cea de-a doua expoziție (de picto-colaje), „Un vis turnat în bronz“, semnată de Oana Maria Cajal, nepoata lui Octavian Moșescu, primar al Balcicului în anul 1933. Ea se prezintă sub forma unui omagiu adus Reginei Maria a cărei statuie a fost comandată lui Oscar Han de bunicul ei.
„Atunci bustul a fost dezvelit în centrul orașului (n.r. – Balcic). În anul 1940, când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, statuia, ca și patrimoniul muzeului, au fost aduse la Constanța. Scoasă din depozit, restaurată și pregătită pentru reamplasare, statuia poate fi vizionată în spațiile Muzeului de Artă Constanța“, spun organizatorii evenimentului.
Momentul aniversar va fi însoțit de lansarea cărților: „România Jună. Cartea Semicentenarului (1871-1921)“, coordonată de Octavian Moșescu, și reeditată în 2018 de Muzeul Literaturii Române și „Tonitza“, ediția a II-a, de Doina Păuleanu, care a văzut recent lumina tiparului la prestigioasa editură Monitorul Oficial București.