Bustul Reginei Maria, amplasat lângă Muzeul de Artă Constanța. Dezvelirea se va face într-un cadru festiv

Pe 27 noiembrie, cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României, bustul din bronz al Reginei Maria, realizat de sculptorul Oscar Han, în anul 1932, a fost înălțat pe soclul special ridicat lângă Muzeul de Artă Constanța, instituție care își desfășoară  o parte din activitate în spațiul fostei școli „Principele Ferdinand și Principesa Maria“, prima școală românească din Constanța.

Prin acest gest de repunere în spațiul public a bustului suveranei s-a împlinit un mai vechi deziderat al directorului Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu.

E o zi de reală emoție, pentru că m-am luptat mult ca această statuie să fie pusă în spațiul publicul, să fie pusă în valoare. Simțeam că am o datorie și o responsabilitate și o datorie de onoare față de Regina Maria și am certitudinea că am îndeplinit-o“, a declarat, pentru culturaconstanta.ro, dr. Doina Păuleanu.

Bustul reginei, la fel ca și statuia Reginei Elisabeta, realizată de Ion Jalea și redată circuitului public în 2014, prin amplasarea ei pe faleza Cazinoului din Constanța, după ce, ani întregi a stat „exilată“ în subsolul Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“, a făcut parte dintr-un… misterios „Fond vechi“ al muzeului constănțean.

La Balcic, bustul Reginei Maria, comandat lui Oscar Han de către Octavian Moșescu (primar între anii 1931-1932 și 1938-1940), a fost amplasat în fața grădinii publice, în dreptul Vilei Balcica, fiind dezvelit în 1933.

„Bustul Reginei Maria este o lucrarea pe care i-a comandat-o lui Oscar Han primarul din Balcic, Octavian Moșescu. S-a realizat în anul 1932 prin subscripție publică. S-a dezvelit în septembrie 1933, iar în 1940, când s-a cedat Cadrilaterul, a ajuns la Constanța fiind depozitat în diverse spații. A urmat perioada comunistă când nici nu putea fi vorba să fie expus. De altfel, lucrarea era înscrisă în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța ca fiind anonimă, «bust de femeie». Am descoperit lucrarea, i-am refăcut istoricul și iată că am reușit după atâta vreme să o amplasăm la Constanța adăugând celor două lucrări realizate de Oscar Han în orașul nostru – grupul statuar Eminescu și statuia lui Anghel Saligny – o a treia lucrare, în care sculptorul a urmărit mai puțin trăsăturile fizionomice ale reginei cât aerul de majestate și de adâncă înțelepiciune, aerul suveran pe care îl degajă această statuie în tradiția imperială romană“, a subliniat dr. Doina Păuleanu.

Bustul Reginei Maria va fi dezvelit într-un cadru festiv, atunci când se va depăși perioada dificilă provocată de pandemia de coronavirus.

În 2018, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Dobrogei și Ziua Națională a României, bustul a fost expus în holul central al Muzeului de Artă Constanța, unde a stat până în momentul amplasării sale pe soclu.

Citește și:

De Ziua Dobrogei, pinacoteca de la Balcic, în premieră, pe simezele Muzeului de Artă Constanța!

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *