Eveniment editorial – „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească“
Pasionații de artă și de multiculturalitatea Dobrogei sunt așteptați vineri, 25 noiembrie, la Muzeul de Artă Constanța, la un eveniment editorial special: lansarea albumului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească“, apărut în condiții grafice deosebite la Editura „Monitorul Oficial“.
Evenimentul va avea loc de la ora 16.00.
Albumul a văzut lumina tiparului sub egida Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Secretariatului General al Guvernului. În filele sale sunt reproduse lucrări de artă din patrimoniul a patru muzee, dintre care două dobrogene: Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“.
„Interioarele orientale ale lui Theodor Aman sau Alexandru Satmari, compozițiile monumentale cu turci și tătari ale lui Iosif Iser sau Ștefan Dimitrescu, geamiile și cimitirul tătăresc parcă împietrite într-un illo tempore ale lui Nicolae Dărăscu, peisajele inundate de soare ale lui Francisc Șirato sau cele de o poezie tremurată, adesea pe fundal marin, ale lui Nicolae Tonitza, pe care se profilează siluete de cadâne, rafinata serie de portrete de tătăroaice ale aceluiași Tonitza, Cafeneaua lui Mamut – colț de liniște și de regăsire sau cișmeaua de la Balcic, chipul mucalit al lui Ahmet Ali, pictat de Jean Alexandru Steriadi, toate invită la descoperirea unei armonii în diversitate, sub semnul cunoașterii și al prețuirii reciproce“, spun organizatorii.
Alături de directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Lelia Rus-Pîrvan, la eveniment vor mai lua cuvântul: subsecretarul de stat Dincer Geafer din cadrul DRI, prof. dr. Metin Omer de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, dr. Adriana Cupcea, cercetător în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN) și dr. Oana Ionel, consilier în cadrul DRI.
„Albumul «Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească» este materializarea în plan editorial a expoziției cu același nume ce a deschis secțiunea de expoziții temporare din cadrul MIRAS – Muzeul Virtual al Turcilor și Tătarilor din Dobrogea. MIRAS, cuvânt comun limbilor turcă și tătară, înseamnă «moștenire», exprimând astfel scopul muzeului, acela de a aduce în atenția publicului moștenirea istorică și culturală otomană din regiunea Dobrogei. În acest context mai larg, expoziția de artă vizuală este rezultatul unei cercetări în zona artei moderne românești pentru a vedea modul în care imaginea comunităților de turci și tătari și-a găsit reflexia în opera artiștilor români.
Proiectul Departamentului pentru Relații Interetnice s-a bucurat de colaborarea cu patru muzee importante – Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Constanța, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale «Gavrilă Simion», Muzeul de Artă Tulcea – și include nume importante ale artei moderne românești, într-o amplă selectie de picturi și lucrări de grafică. Un alt important partener în cadrul acestei colaborări a fost Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale“, au mai precizat organizatorii.
În cadrul evenimentului va avea loc și proiecția filmului de documentare al acestui proiect pe care DRI l-a realizat la finalul anului 2021.