Doliu în cultura constănțeană. S-a stins Doina Păuleanu
O veste tristă s-a răspândit cu repeziciune în dimineața zilei de 23 decembrie fiind pe buzele tuturor: s-a stins Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța. Era unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură din spațiul pontic. Era de o bună dispoziție și de un optimist debordante! Spunea că toate problemele au o rezolvare pe lumea asta, mai puțin boala. Și a avut dreptate, pentru că a fost victima acesteia, a insidiosului COVID-19.
Era înzestrată cu o cultură enciclopedică. Avea un discurs hipnotizant. Putea să vorbească minute în șir, în fraze complicate, doldora de informații, folosind cuvinte fără niciun dezacord verbal, fără să-și piardă nicicând șirul gândurilor. Vernisajele la care vorbea erau adevărate lecții de istoria artei. Spunea cu umor că poate vorbi cu lejeritate despre orice, mai puțin despre matematică și fizică. Am cunoscut-o în 2006, anul debutului meu în presă scrisă constănțeană. De atunci, m-a primit de nenumărate ori în biroul ei înțesat cu cărți, albume de artă și manuscrise, așezate într-o fermecătoare neorânduială.
Numele său este cunoscut în întreaga țară și pronunțat cu respect.
Înainte de a pleca, și-a văzut visul cu ochii, acela de a o așeza pe piedestal pe Regina Maria, al cărei bust, turnat în bronz de Oscar Han, a fost adus de la Balcic la Constanța, după cedarea Cadrilaterului, și stătea stingher în depozitele Muzeului de Artă. Aștepta vremuri mai bune (libere de coronavirus), pentru a fi dezvelit așa cum se cuvine unei regine.
A iubit și ea nespus Balcicul, căruia i-a dedicat o expoziție monumentală și un album pe măsură: „Balcicul în pictura românească“. Un album adăugat atâtor altora, ultimele dintre ele tipărite la Editura Monitorul Oficial. Ultimul ei album, „Peninsula misterioasă, incursiune în istoriile Constanței“, a fost lansat în noiembrie 2019.
Cărțile pe care le-a scris rămân dovezi ale unei vieți închinate artei.
E greu, mult prea grea să scrii/ să vorbești la timpul trecut despre Doina Păuleanu, o personalitate inegalabilă a culturii constănțene.
Deși orașul în care a văzut prima dată lumina zilei, pe 29 martie 1948, este Brașov, Constanța i-a devenit casă după ce a absolvit în 1971 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti. De atunci a fost angajată ca muzeograf la Muzeul de Artă Constanța ale cărui destine le-a condus neîntrerupt din 1990 până în clipa plecării sale Dincolo.
Foto: Doina Păuleanu vorbind la lansarea volumului „Peninsula misterioasă, incursiune în istoriile Constanței“, noiembrie 2019 (sursă foto: culturaconstanta.ro)
Carte de condoleanțe, deschisă la Muzeul de Artă Constanța, în memoria Doinei Păuleanu
Constanța, „Peninsula misterioasă“ a Doinei Păuleanu, surprinsă într-o carte de colecție