„Dobrogea în creația «micilor maeștri»“, o expoziție fermecătoare, la Muzeul de Artă Constanța

O lume minunată, azi dispărută, de un farmec și un pitoresc aparte, este prezentată pe simezele Muzeului de Artă Constanța. O lume în care personaj principal este Dobrogea de altădată, Dobrogea începutului de secol XX, Dobrogea interbelică, Dobrogea veșnic fermecătoare. Ea, cu peisajele sale unice și cu oamenii ei fermecători, cu fes și feregea.

Această lume este redată în expoziția intitulată „Dobrogea în creația «micilor maeștri»“, deschisă în sălile de la parterul Muzeului de Artă, dedicate manifestărilor cu caracter temporar, face parte din ciclul „Muzeul din depozit“.

Lucrările care reflectă frumusețea de poveste a tărâmului dintre ape sunt semnate de „mici maeștri“ precum: Ana Asvadurova Ciucurencu, soția marelui Alexandru Ciucurencu, Nina Batali, Marius Bunescu, George Barbieri, Lucia Dem Bălăceanu, Aurel Băeșu, Dimitrie Berea, Adam Bălțatu, Geo Cardaș, Dan Ialomițeanu, Gheorghe Manea, Constantin Petrescu Dragoe, Nicolae Rădulescu, Gheorghe Sârbu,  Stavru Tarasov.

dobrogea in creatia micilor maestri muzeul de arta constanta afis

Multe peisaje surprind farmecul Balcicului de care s-au îndrăgostit atâți artiști, în frunte cu regina-artistă, Maria. Faleze întinse, minarete înălțându-se spre cer, turci și fes, siluete de turcoaice învăluite în veșminte lungi, până-n pământ, cu feregea, întinderi albastre sau în culorile pastelate ale toamnei… Toate se regăsesc în această expoziție prin care Muzeul de Artă Constanța celebrează Dobrogea, sursă de inspirație pentru artiștii de ieri și de azi. Printre peisajele naturale se află și peisaje urbane, cu valoare de document. Printre ele, o imagine a Portului Constanța de la 1908, semnată de Marius Bunescu.

Imaginea folosită pentru afișul expoziției „Dobrogea în creația «micilor maeștri»“ este o reproducerea după pictura lui Constantin Petrescu Dragoe, „Un turc la odihnă“, prezentă în prima sală.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *