Muzeul de Artă Constanța și-a îmbogățit patrimoniul cu patru opere semnate de Margareta Sterian

Muzeul de Artă Constanța și-a îmbogățit patrimoniul cu patru opere semnate de Margareta Sterian. Lucrările au fost donate de către moștenitorul testamentar al pictoriței, pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca.

De vineri, 16 aprilie, cele patru opere „Circazieni în peisaj“, „Nuntă cu pisică neagră“, „Bucătăria Cleopatrei II“ și „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor“ pot fi admirate pe simezele muzeului constănțean.

margareta sterian donatie Mircea Barzuca

Acestea se alătură celorlalte două lucrări semnate Margareta Sterian, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, „Peisaj din Veneția“ și „Balcic“, care fac parte din donația Cella Serghi.

nunta cu pisica neagra margareta sterian donatie Mircea Barzuca

Cele patru lucrări au fost donate cu generozitate muzeului de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, moștenitorul testamentar al pictoriței. Îi mulțumim pentru gestul făcut și pentru dragostea pe care o poartă muzeului nostru. (…) Margareta Sterian l-a cunoscut pe Mircea Barzuca, cel care i-a devenit ucenic și martor prețios al ultimelor decenii din viața artistei. El i-a cunoscut creația din interior și de ani de zile se luptă spre a-i face cunoscută opera în România. Devenit legatarul universal al operei artistei el ne vorbește atât de frumos despre ea: «Margareta Sterian este unul dintre marii noştri artiști și un mare model pentru mine, un mare om pe care l-am iubit și l-am venerat. Este un artist de factură renascentinstă care a făcut de toate: și pictură, și grafica, și scris. Opera ei inventează un univers poetic, magic, este o gradină, un nou Eden»“, au precizat reprezentanții Muzeului de Artă Constanța într-un comunicat de presă.

Iată mai jos o scurtă prezentare a activității artistei, oferită tot reprezentanții muzeului constănțean: „Margareta Sterian, pictoriță, ceramistă, artistă-decoratoare, scriitoare, s-a născut la 16 martie 1897 în orașul Buzău. A urmat cursurile liceale ale școlii evanghelice din București, având profesor de limba română pe Ioan Slavici, iar la desen pe Richard Canisius, renumit pictor-gravor. Face studii de artă la Paris (1926-1929). În decembrie 1929 are prima expoziție personală la București, în Sala Mozart. Expune peisaje, naturi statice și ciclul de portrete «Copii din Drăguș» (30 de lucrări). I se acordă premiul Ministerului Artelor pentru pictură. Juriul era alcătuit din: pictorul Gheorghe Petrașcu, sculptorul Ion Jalea, scriitorul și criticul de artă Oscar Walter Cisek. Acesta a fost doar începutul unui parcurs strălucit. Urmează ani de participări expoziționale în țară și străinătate și primește premii importante“.

Sursă foto: Facebook – Muzeul de Artă Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *