„Scoarța cu călăreți“ din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, punct de atracție pentru vizitatorii de toate vârstele

În luna în care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, omorâtorul balaurului, Muzeul de Artă Populară Constanța prezintă publicului larg, prin intermediul mijloacelor online, una dintre frumoasele sale scoarțe din expoziția permanentă, în care este înfățișat, în trei variante cromatice, un soldat călare, care face trimitere la cel prăznuit pe 23 aprilie, dar și la faimosul cavaler trac.

Scoarța, țesută în Oltenia, în cea de-a două jumătate a secolului al XIX-lea, este clasată în categoria juridică Tezaur, prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 37, emis de Ministerul Culturii. Țesătura pentru decorul interiorului, din lână, vopsită cu coloranți vegetali, încântă publicul prin cromatica sa, dar și prin bogăția motivelor decorative, dispuse în mod armonios, fără să  lase senzația de încărcare: geometrice („dinții de fierăstrău“ care compun chenarul alb), fitomorfe,  florale, avimorfe (păsări), zoomorfe (cai), antropomorfe (călăreți).

„Covorul prezintă urzeală din lână albă, băteală din lână policromă, vopsită cu coloranți vegetali și franjuri înnodate. Compoziția decorativă, cu câmp închis și chenar îngust cu ornamente geometrice („dinți de fierăstrău”), se particularizează prin trei registre verticale dominate de trei călăreți în veșmânt militar, dispuși în nișe sugerând prin formă mihrabul de pe covoarele de rugăciune turcești.

Registrele din jurul nișelor prezintă ornamente fitomorfe, florale și avimorfe, iar registrele compoziționale sunt încadrate la extremitatea inferioară de trei benzi cu motive florale și avimorfe și la cea superioară, de două benzi cu motive florale și fitomorfe“, se arată în prezentarea făcută pe pagina de Facebook și pe site-ul Muzeului de Artă Populară Constanța.

scoarta oltenia muzeul de arta populara constanta detaliu calaret

Spre deosebire de scoarțele din Moldova de Nord, de dimensiuni impresionante, de peste trei metri lungime, scoarța oltenească cu călăreți are doar 2 metri lungime și o lățime de 66 centimetri.

„Scoarța cu călăreți“, prezentă în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța, este îndelung admirată de publicul vizitator, indiferent de vârstă.

Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“, instituția de cultură de la malul Mării Negre prezintă, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferind informații din fișa analitică a fiecărei piese.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *