Ceramica renăscută de la Tansa, promovată la Constanța de meșterul Cristian Munteanu
Ochii de iepure, valurile vieții, feriga, brăduțul, cununa miresei, fagurele, spicul de grâu, coasta vacii sunt motivele decorative cel mai des întâlnite pe vasele de lut care ies din mâinile lui Cristian Munteanu: străchini, căni de apă, căni de vin, urcioare. Combinații de puncte și linii albe, albastre și verzi, care devin semne, simboluri pe fondul brun, smălțuit al vaselor.
Cristian Munteanu este un exemplu pentru cei care aleg, la un moment dat în viață, să-și schimbe radical viața descoperind o pasiune pe care o transformă în stil de viață. Pasiunea sa este unul dintre cele mai vechi meșteșuguri din lume: olăritul. Datorită lui ceramica de la Tansa a renăscut, deoarece centrul de olărit din această mică localitate ieșeană se stinsese. Ține să precizeze că el nu reprezintă ceramica de Tansa, ci ceramica de la Tansa, pentru că nu este născut în acest sătuc ieșean. Altul îi este satul natal. Situat tot în județul Iași. Se numește Roșu și aparține de comuna Răducăneni.
O pasiune târzie
Primul atelier de olari în care a intrat, în urmă cu 15 ani, a fost cel al familiei Magopăț din Marginea, județul Suceava. Atunci a apărut gândul, materializat mai târziu, după vreo cinci ani, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, unde a învățat primele tehnici de lucru, la tabăra de creație „Vara pe uliță“. Primul vas de lut l-a modelat la 40 ani. După o vreme a reușit să-și achiziționeze o roată a olarului tradițională. Între timp, a mai primit una, cadou, din partea directorului Muzeului „Ciprian Porumbescu“ din Botoșani. La Roșu, în satul natal, și-a construit și un cuptor clasic, pe lemne, pentru arderea pieselor de lut. A fost ajutat să-l construiască de către meșteri din vestita familie de olari Iorga, Liviu și Alina Iorga.
Neavând niciun meșter olar din familie a fost autodidact, a furat și a învățat meserie de la fiecare meșter dornic să-i împărtășească din secretele olăritului. A fost greu, dar acum Cristian Munteanu a devenit din ucenic, discipol la tabăra de creație „Vara pe uliță“ de la Muzeul Satului și se bucură de o participare intensă la târgurile meșterilor populari din țară de la Botoșani, Focșani, Galați, Piatra Neamț, Sibiu – la Muzeul „Astra“, București – Muzeul Satului și Muzeul Țăranului Român.
Demonstrații pe roata olarului, la Muzeului de Artă Populară Constanța
Acum este prezent la Constanța, la manifestarea „Meșteșuguri tradiționale. Olăritul“, organizată de Muzeul de Artă Populară pe platoul din fața instituției de cultură, în perioada 16-18 iunie. Aici face demonstrații pe roata olarului dând formă lutului, pe care apoi o pictează cu caolin alb și caolin amestecat cu pigmenți specifici centrului Tansa. Alături de Cristian Munteanu, la târg participă și meșterul Ionuț Bîscu din Horezu, care duce mai departe meșteșugul moștenit de la bunicul său matern, Gheorghe Iorga.
Îi puteți vedea pe amândoi, lucrând pe roata olarului, inclusiv în această duminică, între orele 10.00-20.00, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța.
Ceramica de Horezu, promovată la Muzeul de Artă Populară Constanța