Săptămâna a patra BE.SAFE  – un film și șapte spectacole în Parcul Arheologic și la Teatrul „Soveja“

Se anunță o săptămână plină pentru iubitorii de teatru și film, în cadrul stagiunii estivale BE.SAFE, organizată de Teatrul de Stat Constanța, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean „Theodor T. Burada“ și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“. În fiecare zi a celei de-a patra săptămâni BE.SAFE, publicul va putea urmări,  fie în Parcul Arheologic, fie la Teatrul de Vară „Soveja“, spectacole ale teatrelor  din Sibiu, Pitești, București, Botoșani, Constanța și Sfântu Gheorghe. În distribuții, actori precum Oana Pellea, Ofelia Popii, Constantin Cotimanis, Mircea Rusu și soprana Daniela Vlădescu.

Luni, seară de film

Săptămâna se va deschide însă cu o proiecție de film. Așadar, luni, 10 august, de la ora 21.00, în Parcul Arheologic va fi proiectat un film selecționat la Transilvania International Film Festival – TIFF: „La Belle Époque“ / „Cei mai frumoși ani“. Daniel Auteuil va interpreta rolul  sexagenarului deziluzionat de viață care, primind o ofertă de nerefuzat, să retrăiască o săptămână din trecutul său, alege momentul în care și-a întâlnit marea dragoste.

Intrarea e liberă.

Întrebarea de marți: „Cui i-e frica de Virginia Woolf?“

Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu prezintă, marți, 11 august, de la ora 21.30, la Teatrul de Vară „Soveja“, spectacolul „Cui i-e frica de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, regizat de Andrei și Andreea Grosu.

Despre ce e vorba, spun organizatorii: „George (Marius Turdeanu), profesor de istorie, și Martha (Ofelia Popii), exuberanta sa soție și fiica șefului universității, se întorc acasă după o petrecere. Dar noaptea abia începe, iar publicul devine prizonier în casa celor doi și martorul unui șir de «jocuri și glume» în care barierele anduranței vor fi testate, iar demonii vor ieși la lumină. Martha i-a invitat la ei acasă pe noii veniți în campusul universitar, blondul Nick (Alin Turcu) și naiva lui soție, Honey (Cezara Creţu). Ceea ce urmează va demonstra că nimic nu e mai irezistibil și mai terifiant decât cruzimea și că adevărul și iluzia pot spune uneori aceeași poveste“.

Miercuri e despre o… „iubire veche“

„Old Love“ / „Iubire veche“ este titlul spectacolului pe care Teatrul „Alexandru Davila“ Piteşti îl propune publicului la BE.SAFE, miercuri, 12 august, de la ora 21.30.

„Old Love“, de Norm Foster, în regia lui Daniel Bucur, cu muzica originală și versuri semnate de Nicu Alifantis este despre o „iubire veche“  care „îi leagă timp de aproape trei decenii pe măruntul funcționar Bud Mitchell (Constantin Cotimanis) și pe soția patronului său, Molly Graham (Iulia Dumitru) cu întâlniri sporadice și discuții presărate cu umor, repede uitate de ea, dar constituind pietre ale unei construcții afective solide pentru el. Însă pasul decisiv nu este făcut până când cei doi nu sunt singuri, liberi de obligațiile de familie, ea văduvă, iar el divorțat“.

Joi vine „Zorba grecul“

Joi, 13 august, de la ora 21.30, la Teatrul de Vară „Soveja“, Teatrul „Tony Bulandra“ din București va prezenta spectacolul „Zorba grecul“, de Hristo Boicev, pe motive din romanul lui Nikos Kazantzakis.

Spectacolul este regizat de Mc Ranin.În rolul Bubulinei va evolua soprana Daniela Vlădescu, directoarea Teatrului Național de Operă și balet „Oleg Danovski“ din Constanța.

Zorba este proverbial pentru pofta de viață și pentru înțelepciunea extrasă din experiența trăită frust. Niko, scriitor (Sebastian Bălășoiu), și Zorba, miner (Cuzin Toma), se întâlnesc, conduși unul spre celălalt de acel destin care îți pune la îndemână mijloace pentru a crește în plan intelectual și sufletesc. Niko devine indispensabil pentru Zorba și viceversa, pentru că fiecare reprezintă tocmai partea care îi lipsește celuilalt. Întâmplările prin care trec împreună se construiesc în jurul minei pe care o moștenise Niko, dar acest fapt este doar un pretext pentru a comunica și a celebra viața“, se arată în prezentarea spectacolului.

Vineri, „Zeul măcelului“

Vineri, 14 august, de la ora 21.30, constănțenii sunt invitați la Teatrul de Vară „Soveja“ pentru a vedea „Zeul Măcelului” de Yasmina Reza, în regia lui Erwin Șimșensohn. Despre acest spectacol, o producție a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani reporterii Adevărul.ro scriau că este „«un must-see», probabil una dintre cele mai bune puneri în scenă, din România, a acestui text contemporan apreciat în toată lumea. Un spectacol care tratează cu un umor sănătos angoasa, frustrarea, ipocrizia, prezente în relațiile interumane contemporane, bine camuflate sub o pojghiță de bun-simț“.

„Gaițele“ de la Constanța evoluează sâmbătă

Sâmbătă, 15 august, de la ora 21.00, „Gaițele“ constănțene joacă la Teatrul de Vară „Soveja“, Spectacolul „Gaițele“, de Alexandru Kirițescu, în regia lui Lucian Iancu, este unul dintre cele mai jucate și apreciate de public spectacole din repertoriul Teatrului de Stat Constanța.

„Este una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească, în care autorul satirizează, cu un umor excepțional, lăcomia, cinismul și dezumanizarea burgheziei de la începutul secolului XX. Se râde mult la acest spectacol, dar spectatorii rămân și cu un gust amar. Peripeţiile amoroase din clanului Dudulenilor, replicile savuroase şi bârfele suculente scot în evidență, într-un mod paradoxal, destinele tragice ale unora dintre personaje“, spun gazdele și organizatorii stagiunii BE.SAFE.

„Frumos e în septembrie la Veneția“ și „Nu chiar 1918“, duminică

Duminică, 16 august, de la ora 21.00, vor fi jucate două spectacole: unul la Teatrul de Vară „Soveja“, iar celălalt în Parcul Arheologic.

„Frumos e în septembrie la Veneția“, spectacolul de la „Soveja“, este o producție a  Teatrului Național „I.L. Caragiale“ din București, după Teodor Mazilu, în regia Marianei Cămărășan, cu Oana Pellea și Mircea Rusu în distribuție.

Îndrăgostiți de însuși faptul de a fi îndrăgostiți, milioane de oameni visează Veneția. Adriatica bate cu valurile sale malurile de cărămidă ale insulei. Felinarele se aprind unul câte unul, dintr-un tonomat se aude incredibila muzică a lui Lucio Dalla. Totul e ireal de frumos. În mirajul romantismului absolut, o femeie și un bărbat se redescoperă, așa cum nu și-au imaginat vreodată că ar putea fi. Realitatea, mijlocită de vis și dincolo de vis, este, de fapt, fabuloasă, iar lucrurile pe care abia îndrăznim să le visăm există deja în sufletul fiecăruia dintre noi. Ele prind viață atunci când… atunci când trăim acea… acel… nu găsesc cuvântul… care e antonimul singurătății?“, spune regizoarea Mariana Cămărășan despre „Frumos e în septembrie la Veneția“.

În Parcul Arheologic, Teatrul „Andrei Mureșan“ din Sfântu Gheorghe va prezenta „Nu chiar 1918“ de Székely Csaba, în regia lui Cristian Ban, care „pare o comedie ușoară, dar are și o parte întunecată: vorbește, la o scară mai mică, despre corupție, șantaj și legăturile necurate care alcătuiesc un sistem. Ne arată ce am realizat din idealurile din 1918, și cum ne simțim în țara asta, la o sută de ani după Marea Unire. Ne arată de fapt relația dintre bani, fericire și patriotism în România de azi“.

Biletele pot achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro, fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța (Bulevardul Ferdinand Nr. 11), deschisă de miercuri până duminică, inclusiv, în intervale orare 09.00-12.00 și 16.00-21.00.

Tichetele pot fi achiziționate și de la casa de bilete a Teatrului de Vară Soveja, cu o oră înainte de începerea spectacolelor.

Spectacole pentru pici, cu intrare liberă

Mai mult decât atât: și cei mici vor avea motivele lor de bucurie, deoarece Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, le-a pregătit prichindeilor întâlniri cu personaje de poveste, cu intrare liberă, în Piațeta Perla din Mamaia.

Astfel, sâmbătă, de la ora 19.00, se va juca „Capra cu trei iezi“, iar duminică, de la aceeași oră va fi prezentată „Povestea porcului“, ambele din repertoriul lui Ion Creangă.

Stagiunea BE.SAFE se va încheia pe 6 septembrie.

Se pot redeschide teatrele de vară de pe litoral? Da, dacă se vrea

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *