La Teatrul de Stat Constanța, vara începe cu „Billy Șchiopul“, o premieră așteptată cu nerăbdare

Pentru constănțenii nerăbdători să vadă la Teatrul de Stat spectacolul „Billy Șchiopul“, de Martin McDonagh, în regia lui Vlad Massaci, așteptarea ia sfârșit. Spectacolul se va juca vineri, 31 mai, în avanpremieră, pe 1 iunie va avea loc premiera oficială, iar o a treia reprezentație este programată pe 2 iunie, de la ora 19.00.

Comedia neagră „Billy Șchiopul“ are la bază textul dramaturgului irlandez Martin McDonagh, „The Cripple of Inishmaan“, tradus în limba română de regizorul Vlad Massaci și de Cristi Juncu. Asistent de regie este Teodora Petre.

O echipă care promite

Vlad Massaci este un regizor cu o activitate profesională vastă, la numeroase teatre din țară și din străinătate. De-a lungul timpului, dorinţa, talentul şi puterea sa de creaţie artistică s-au concretizat în spectacole valoroase, multe dintre ele fiind premiate“, au spus reprezentanții Teatrului de Stat Constanța (TSC). Printre aceste spectacole se numără și „Billy Șchiopul“, montat pentru Teatrul „Nottara“, în 2006, cu care Vlad Massaci a obținut Marele Premiu la Festivalul „Capul de… regizor“ de la Buzău.

Scenografia este realizată de Iuliana Vîlsan, artistă premiată de UNITER, care, deși născută la Constanța, nu a colaborat niciodată cu teatrele de la Marea Neagră. CV-ul său impresionant (a colaborat cu regizori precum: Mihai Măniuţiu, Radu Afrim, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexander Hausvater, Vlad Massaci, Răzvan Mazilu) o recomandă ca fiind unul dintre cei mai valoroși scenografi de teatru ai generației sale. Asistent de scenografie este Andrei Șova.

Distribuția spectacolului este formată din Nicodim Ungureanu (Johnnypateenmike), Vlad Bîrzanu / Vlad Lință (Billy), Laura Crăciun (Kate), Mirela Pană (Eileen), Mihai Sorin Vasilescu (Mammy), Marian Adochiței (Babbybobby), Andrei Cantaragiu (Doctorul), Otilia Nicoară (Hellen) și Mircea Siromașenco (Bartley).

Billy schiopul foto din repetitii credit foto Marian Tudor teatrul de stat constanta

Conform regizorului, în „Billy Șchiopul“, „personajul principal este limbajul. E un text despre cum oamenii simpli, neștiutori în ale corectitudinii politice, folosesc limba ca să exprime ce gândesc, nu ca să ascundă ce gândesc“.

Despre aparențe

Billy este schilodul din Inishmaan, orfanul tratat cu totală lipsă de considerație, ba chiar cu agresivitate, de cei din jur, dar care, paradoxal, se dovedește, în final, a fi iubit de toți. De fapt,relațiile dintre toate personajele sunt fruste, cu replici dure, fără menajamente. O comunitate de oameni pentru care nu doar că nu există corectitudine politică, dar chiar elementara bună-cuviință este suspendată deseori. Și totuși aceasta este doar aparența, căci sub pragmatismul rece și lupta crudă pentru supraviețuire se ascund sentimente puternice și o sensibilitate profundă“, se arată într-un comunicat de presă al TSC.

Pe aceeași cale, reprezentanții TSC au oferit și date despre autor, „irlandezul britanic Martin McDonagh, un răsfățat al Hollywood-ului, el câștigând, în calitate de scenarist sau regizor, un Oscar, un Glob de aur, două premii BAFTA și mai multe nominalizări. Pentru cinefili este suficient să spunem că este regizorul și scenaristul filmului «În Bruges», cu Colin Farrell și Brendan Gleeson în rolurile principale, pentru care a fost nominalizat la Oscar în 2009“.

Bilete, online și de la agenție

Biletele pentru „Billy Șchiopul“ pot fi achiziționate de la agenția de bilete a TSC, la 40 lei (lojă și stal) și 10 lei (bilete pentru elevi, studenți, pensionari). Ele pot fi achiziționate și online, de pe www.mystage.ro. Pentru achiziția online, se aplică un comision peste valoarea biletelor, prețurile acestora fiind de 11.30 lei și 43.70 lei.

Agenția de bilete este deschisă luni, între orele 09.00 și 17.00 și de joi până duminică, între orele 11.00 și 19.00. Rezervări se pot face la numerele de telefon: 0241.488.247. / 0371.442.592.

Sursă foto: Teatrul de Stat Constanța (credit foto Marian Tudor)

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *