Jurnalista Steliana Bajdechi debutează în Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu“, la secțiunea „Proză“

Jurnalista Steliana Bajdechi de la Radio Constanța își va face debutul în Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu“, la secțiunea „Proză“. Evenimentul, prilejuit de debutul său recent ca romancieră, cu volumul „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“, va avea loc joi, 14 martie, de la ora 17.00, la Hotelul Militar C2, bdul Mamaia nr. 92.

Cartea „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“, apărută la editura Eikon, va fi prezentată de teatrologul Anaid Tavitian.

Cu prilejul lansării acestui roman, eveniment care a avut loc pe 8 decembrie 2018, în Sala de Artă a Cityplex Constanța, Anaid Tavitian spunea: „O voce distinctă și distinsă a jurnalismului românesc, dedicat, dinamic, curajos, întotdeauna temeinic documentat și cu dreaptă cumpănire în demersul său jurnalistic, Steliana Duliu Bajdechi, prin romanul «Timpul Regăsirii. Fiii Avdelei» ni se dezvăluie într-o nouă lumină: știe să pună în valoare nu numai cuvântul vorbit, ci și cuvântul în scris. Cuvintele prind viață, culoare, aromă, muzicalitate, pentru a crea dialoguri, personaje, pentru a descrie locuri, oameni și fapte. Romanul «Timpul Regăsirii. Fiii Avdelei» este o carte scrisă cu foarte mult suflet, o carte ce adună clipe de viață. Vorbește despre un timp istoric, dar și despre un timp al dăinuirii unui neam: neamul vlahilor, al armânilor“.

Un roman-barometru

Despre „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“, dr. Maria Pariza, cea care a semnat și postfața lucrării, declara în cadrul evenimentului editorial: „Această carte nu reprezintă un simplu roman pe care îl citești și apoi îl lași. Este mai mult de atât. Ca gen literar cartea rămâne în istoria literaturii, pentru că în literatura armânească există un gol imens privind romanul (…) Avem prima autoare aromâncă ce scrie roman (…) Este o carte care te pune pe gânduri după ce o termini și te provoacă. L-aș numi roman-barometru, pentru că reflectă depozitările, acumulările identitare ale unei generații“.

Steliana Bajdechi debut Cenaclul Literar Mihail Sadoveanu afis

De asemenea, la întâlnirea cu cititorii constănțeni, Steliana Bajdechi mărturisea: „Această carte încearcă să aibă ca puncte de reper momente esențiale care au marcat viața armânilor (….) Sper să am energie, inspirație, să scriu și al doilea volum și al treilea, ca să ajungem până în vremurile de astăzi“.

Romanul „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“ a fost lansat în premieră pe 18 noiembrie, la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus“ de la București.

Steliana Duliu-Bajdechi și-a mai pus semnătura, în 2009, pe volumul „Drumuri sub cenuşă. România şi Grecia între anii 1944-1949“, o carte care îmbină „analiza competentă şi lucidă“ cu documentarea ştiinţifică şi de teren, după cum preciza în prefața cărții dr. Dominuţ Pădurean.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *