De Vartananț și 8 Martie, armenii din Constanța au petrecut ca într-o mare familie

Uniunea Armenilor din România (UAR), sucursala Constanța, a organizat sâmbătă, 9 martie, o întâlnire de suflet prilejuită de două momente speciale: unul din calendarul creștin, sărbătoarea sfinților Vartanieni sau Vartananț / Vardananț (Vartanank / Vardanank), marcată pe 7 martie, și unul din calendarul laic (Ziua Femeii) a cărui dată de celebrare este binecunoscută pe plan internațional.

Sfinții Vartanieni – Sfântul Vardan Mamikonyan și cei 1036 de martiri, care s-au jertfit, în primăvara anului 451, pe câmpia Avarayr, în războiul contra Persiei Sasanide – sunt prăznuiți de Biserica Armeană, an de an, în joia dinaintea Postului Paștelui. Acest moment de o însemnătate specială, dedicat memoriei armenilor din toate timpurile căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a neamului, este marcat întotdeauna de către membrii comunității armene de pretutindeni.

Deoarece, anul aceasta, sărbătoarea de Vartananț a căzut în apropierea zilei de 8 martie, dedicată femeilor, comunitatea armeană de la Marea Neagră a decis ca aceste două evenimente să fie marcate într-o singură zi nelucrătoare: sâmbătă, 9 martie.

 

„Deoarece am avut două zile consecutive de sărbătoare, am ales să le marcăm într-o zi mai facilă pentru toată lumea, sâmbăta, o zi nelucrătoare, iar oamenii au venit în număr mare și se relaxează. Ne bucurăm că an de an, în pofida vârstei înaintate ca medie, a comunității, păstrăm acest grup, care crește. Avem generația de copii care crește în preajma noastră și e bine să înțeleagă că suntem ca o familie și să ducă mai departe această poveste“, a spus președintele sucursalei Constanța a UAR, Liviu Merdinian.

Masa festivă de la Hotel Ibis, la care au luat parte armeni de toate vârstele, dar și prieteni de-ai lor, a fost binecuvântată de preotul paroh al Bisericii Apostolice Armene „Sfânta Maria“ din Constanța, Oshakan Khachatryan.

vartanant constanta

Atmosfera a fost întreținută de Allegro Band, cu cover-uri celebre din repertoriul național și internațional, așa cum face de fiecare dată la evenimentele ample pe care comunitatea armeană de la malul Mării Negre le organizează.

Invitat special al dublului eveniment a fost ansamblul de dansuri al Comunității Elene „Elpis“ din Constanța care a impresionat printr-o coregrafie spectaculoasă, răsplătită cu aplauze din inimă. Rămâne ca ansamblul comunității armene să întoarcă darul în pași de dans, cu aceeași bucurie, către comunitatea grecească, cu următoarea ocazie.

vartanant constanta ansamblul elpis

În program a fost inclusă și o surpriză dulce, care a luat forma a două torturi, unul acoperit cu chipul Sfântului Vardan Mamikonyan, și altul, cu flori.

Sărbătoarea de Vartananț/ Vardananț este zi onomastică pentru toți cei care poartă nume de soldați sau de comandanți de oşti, precum Vardan, Gareghin, Horen, Taciat, Vahan sau Hamayak.

Sursă foto: Florin Călugăreanu și Cultură Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *