Momente esențiale din viața armânilor, în file de carte: „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“, de Steliana Bajdechi 

Într-o frumoasă și însorită zi de decembrie, cu aer primăvăratic, la Constanța, într-una din sălile de proiecție ale cinematografului Cityplex din Tomis Mall, zeci de persoane au participat la un eveniment special, de suflet, prilejuit de lansarea romanului de debut al jurnalistei de la Radio Constanța, Steliana Duliu-Bajdechi, „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“.

O carte de suflet, atent elaborată, care îmbină datele istorice și istoria „sentimentală“, trăită de strămoșii autoarei, cu ficțiunea și cu tradițiile oferind publicului mai mult decât un roman: o carte complexă scrisă într-un stil plăcut, cursiv, cu  frecvente trimiteri la subsolul paginii, care nu îngreunează lectura, ci, dimpotrivă, îmbogățesc orizontul cultural al cititorului.

„Acest roman este despre viață, pur și simplu. Nu are pretenția unui document istoric, nu intenționează să adere la anumite puncte de vedere, nu dorește să dea lecții, nu vrea să corecteze teorii. Este o poveste despre o lume care ar fi putut să fie, despre care nu știm prea multe lucruri și, de aceea, este loc întins și spectaculos pentru imaginație. Este o ficțiune“, atrage atenția Steliana Bajdechi încă din primele rânduri ale volumului apărut la cunoscuta editură bucureșteană Eikon.

Sala de Artă a Cityplex Constanța a fost plină pe 8 decembrie, lansarea volumului „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“ fiind așteptată cu mare interes de comunitatea aromânilor de la malul Mării Negre, dar și de colegii jurnaliști ai Stelianei Bajdechi, după ce inițial romanul avusese prima ieșire în lume, pe 18 noiembrie, în premieră, la București, la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus“.

Despre „Timpul regăsirii. Fiii Avdelei“ a vorbit teatrologul Anaid Tavitian, cetățean de onoare al Constanței, care a mărturisit că o leagă o puternică prietenie de autoarea romanului, Steliana Bajdechi.

lansare carte timpul regasirii fiii avdellei anaid tavitian

O voce distinctă și distinsă a jurnalismului românesc, dedicat, dinamic, curajos, întotdeauna temeinic documentat și cu dreaptă cumpănire în demersul său jurnalistic, Steliana Duliu Bajdechi, prin romanul «Timpul Regăsirii. Fiii Avdelei» ni se dezvăluie într-o nouă lumină: știe să pună în valoare nu numai cuvântul vorbit, ci și cuvântul în scris. Cuvintele prind viață, culoare, aromă, muzicalitate, pentru a crea dialoguri, personaje, pentru a descrie locuri, oameni și fapte.

Romanul «Timpul Regăsirii. Fiii Avdelei» este o carte scrisă cu foarte mult suflet, o carte ce adună clipe de viață. Vorbește despre un timp istoric, dar și despre un timp al dăinuirii unui neam: neamul vlahilor, al armânilor.

Romanul se desfășoară într-o alternanță continuă de planuri, într-un caleidoscop de întâmplări și trăiri. Poate fi descris și ca o cartografie a istoriei unui neam, un letopiseț modern, care povestește de istoria unui popor ce își ia puterea din forța, dragostea și credința fiilor săi.

Un neam, care în ciuda furtunilor istorice, a pribegiei a dăinuit pentru că își are valoarea în suflet, neperturbă și neschimbată. Un neam dârz, muncitor, credincios, care își sprijină viața pe o moralitate tradițională“.

O călătorie simbolică în căutarea sinelui, cu sufletul și gândul

În aceeași notă, Anaid Tavitian a continuat: „Romanul este și o călătorie simbolică. Călătoria autoarei în căutarea sinelui, fiindcă acolo unde nu poți ajunge cu pașii, poți ajunge cu sufletul și gândul. Am însoțit-o pe Steliana în această călătorie la capătul căreia am descoperit cât de important este să-ți cunoști rădăcinile, să-ți păstrezi limba maternă, credința, obiceiurile, tradiția. Să nu uiți jertfa și cântecele strămoșilor, fiindcă fără toate acestea nu am fi ce suntem și nici nu am mai ști ce suntem. Acest popor poate dăinui numai prin limbă, credință și obiceiuri. Am mai învățat un lucru citind această carte, un lucru care m-a emoționat foarte mult. Prietenia noastră nu este întâmplătoare. Amândouă am învățat de la bunicii noștri că trebuie să îți iubești necondiționat neamul și să fii mândru de rădăcinile tale și să transmiți această mândrie mai departe nepoților și copiilor“, a spus Anaid Tavitian.

lansare carte timpul regasirii fiii avdellei ioan damaschin

Apoi a fost invitat să ia cuvântul comandorul Ioan Damaschin, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Dobrogea, care a apreciat faptul că, prin romanul „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“, Steliana Bajdechi „s-a hotărât să urce treptele către o organizație elitistă, aceea a scriitorilor“.

El este cel care a explicat ce înseamnă titlul romanului: „Când am citit titlul romanului nu mi-am putut da seama ce înseamnă «Fiii Avdellei». Avdela este o localitate din Munții Pindului, împreună cu alte localități din acea zonă în care îşi desfășurau activitatea și trăiau de secole vlahii sau armânii, cum mai sunt cunoscuți, și care duceau, chiar sub stăpânire otomană, o viață destul de bine organizată, destul de bine așezată. Erau crescători de oi, vite, erau buni negustori, erau meșteșugari, erau cărvănari“.

„Un roman-barometru ce reflectă acumulările identitare ale unei generații“

A urmat un moment de familie, prezentarea micuței Iris, îmbrăcată într-un costum cusut de mama sa, Irina, și de bunica sa, Steliana, conform datinei, și prezentarea a trei costume tradiționale de femeie diferite: fărșerot, grămoștean și pindean.

Când eram mică, bunicul meu, Papu, tatăl mamei (Tata-mare era tatăl tatălui, cu el vorbeam lucruri complicate; mă simțeam ca un adult în miniatură) avea obiceiul să danseze și să cânte. Și unul dintre cântecele sale favorite era un cântec care nu are final“, și-a amintit Steliana Bajdechi invitând-o pe Ana Maria Anagnosti să interpreteze a cappélla melodia amintită.

Această carte nu reprezintă un simplu roman pe care îl citești și apoi îl lași. Este mai mult de atât. Ca gen literar cartea rămâne în istoria literaturii, pentru că în literatura armânească există un gol imens privind romanul (…) Avem prima autoare aromâncă ce scrie roman (…) Este o carte care te pune pe gânduri după ce o termini și te provoacă. L-aș numi roman-barometru, pentru că reflectă depozitările, acumulările identitare ale unei generații“, a apreciat dr. Maria Pariza, care a scris postfața pentru „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“.

Această carte este o poveste construită de când eram copil“, a mărturisit, spre finalul întâlnirii, Steliana Bajdechi, care a subliniat că romanul său este o acumulare de întâmplări povestite de bunicii, părinții și socrii săi.

Această carte încearcă să aibă ca puncte de reper momente esențiale care au marcat viața armânilor (….) Sper să am energie, inspirație, să scriu și al doilea volum și al treilea, ca să ajungem până în vremurile de astăzi“, a spus Steliana Bajdechi.

lansare carte timpul regasirii fiii avdellei autografe

Ilustrația muzicală a evenimentului editorial a fost asigurată de „un mare artist, puțin cunoscut, deoarece nu îi place să iasă în față“, Adrian Stavian. La finalul întâlnirii, înaintea de sesiunea de autografe prelungită, a fost proiectat un film de trei minute cu fotografii de familie, din colecția personală a Stelianei Bajdechi, dar și fotografiile fraților Manakia, pe ritmul tradiționalului dans „Ceampa“ despre a cărui origine autoarea a scris la începutul romanului său.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *