Coronavirusul închide instituțiile de cultură din Constanța

Majoritatea instituțiilor de cultură din Constanța își suspendă activitățile cu publicul în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire, pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus, COVID-19.

Este vorba despre Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, aflat în subordinea Ministerului Culturii, precum și despre instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța (CJC): Teatrul de Stat Constanța (TSC), Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“, precum și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii cu excepția Microrezervației. Aceasta va rămâne deschisă cu recomandarea respectării regulilor sanitare.

De asemenea, Muzeul de Artă Populară Constanța întrerupe activitatea cu publicul în perioada 12-31 mai.

Update: Măsura a fost extinsă pentru toate instituțiile de cultură până pe 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

În acest context, spectacolele și celelalte activități culturale au fost anulate, iar unele au fost doar suspendate.

Teatrul „Oleg Danovski“ – patru spectacole anulate, unul reprogramat 

Teatrul „Oleg Danovski“ și-a suspendat activitatea cu publicul în baza adresei nr. 1775/10.03.2020 primită de la Ministerul Culturii referitoare la riscul de răspândire a infecției cu noul coronavirus.

Conform directivei, au fost anulate două spectacole de operă („Trubadurul“, de Verdi – sâmbătă, 14 martie, „Boema“, de Puccini – sâmbătă, 21 martie), musicalul „My Fair Lady“, de Loewe (duminică, 16 martie) și opereta „Văduva veselă“ (miercuri, 18 martie).

Singurul spectacol reprogramat este baletul „Romeo și Julieta“, care trebuia să aibă loc pe 22 martie, dar va fi susținut pe 24 mai.

Spectatorii care au achiziționat bilete la evenimentele anulate pot să le returneze. Biletele achiziționate de la agenția Teatrului se pot returna doar în acest loc. În perioada 11-22 martie, agenția funcționează după următorul program: luni, miercuri, joi și vineri, între orele 11.00 și 17.00, iar marți va fi închis.

Pentru biletele achiziționate online, spectatorii sunt rugați să trimită un e-mail la contact@entertix.ro cu numărul comenzii. Biletele achiziționate de la magazinele partenere Entertix (Carrefour / Cărturești) se pot returna de unde au fost achiziționate.

Pentru spectacolul „Romeo și Julieta“, reprogramat pentru 24 mai, ora 19.00, spectatorii care au achiziționat bilete pot returna biletele sau le pot păstra pentru reprezentația din 24 mai.

Teatrul de Stat Constanța – opt spectacole anulate

La TSC erau programate în această săptămână spectacolele: „Lasă-mă să intru“, de John Ajvide Lindqvist, în regia lui Vlad Cristache (joi, 12 martie și vineri, 13 martie), „Billy Șchiopul“, de Martin McDonagh, în regia lui Vlad Massaci (sâmbătă, 14 martie) și „Cea mai frumoasă soție“, de Eugène Labiche, în regia lui MC Ranin (duminică, 15 martie). Săptămâna viitoare, pe 19 și 20 martie erau programate două reprezentații ale spectacolului „Jocuri din curtea din spate“, de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, pe 21 martie era programată tragicomedia „Gaițele“, de Alexandru Kirițescu, în regia lui Lucian Iancu, iar pe 22 martie, trebuia să fie prezentată cea de-a doua avanpremieră a spectacolului „Tartuffe sau impostorul“, de Molière, pusă în scenă de Horia Suru. Toate au fost anulate.

În contextul actual, riscurile de îmbolnăvire depășesc beneficiile participării la un act cultural, iar sănătatea spectatorilor noștri, a tuturor cetățenilor Constanței și întregii țări reprezintă prioritatea zero în acest moment.

Persoanele care au cumpărat bilete pentru spectacolele programate în această perioadă sunt rugate să solicite rambursarea contravalorii biletelor direct de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța (pentru cele achiziționate de la casă) sau de pe site-ul www.mystage.ro, în cazul în care biletele au fost achiziționate online. Pentru spectacolele programate începând cu 23 martie, vom reveni cu informații, la momentul oportun. Urmăriți anunțurile TSC pe pagina Facebook a instituției sau pe website, pentru a fi la curent cu deciziile referitoare la programul teatrului.

Mulțumim spectatorilor noștri pentru înțelegere și, cu speranța că valul epidemic va trece cât mai curând, îi așteptăm din nou la toate reprezentațiile și evenimentele noastre“, a transmis directorul general al Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn.

Teatrul „Căluțul de mare“, spectacole anulate și evenimente reprogramate în luna mai

Miercuri, 11 martie, și joi, 12 martie, la Teatrul „căluțul de mare“ erau programate trei reprezentații ale spectacolului „Califul barză“, de Wilhelm Hauff, dedicate preșcolarilor și școlarilor, însă acestea au fost anulate. Același lucru s-a întâmplat și cu spectacolul de duminică, „Rățușca cea urâtă“, dedicat în special copiilor care vin la teatru alături de părinți și bunici, nu cu clasa. Referitor la acest spectacol, Teatrul „Căluțul de mare“ a menționat că cei care au achiziționat deja bilete pot solicita contravaloarea acestora sau pot alege să le păstreze, deoarece tichetele rămân valabile pentru primul spectacol pe care instituția îl va organiza la sediu, într-o zi de duminică. Data la care va avea loc spectacolul urmează să fie anunțată, în timp util, pe site-ul www.teatruldelamare.ro, pe pagina de Facebook a teatrului și la avizier.

De asemenea, evenimentele programate pe 21 martie, de Ziua Internațională a Teatrului de Animație, când urma să aibă loc Ziua Porților Deschise, au fost reprogramate în cea de-a doua jumătate a lunii mai. Tot atunci va avea loc și finala Concursului Județean „O poveste… o poezie“, ediția a II-a, care fusese anunțată pe 28 martie.

În ceea ce privește instituțiile din subordinea autorității județene, măsura a fost luată ieri, 10 martie, în cadrul unei întâlniri de lucru a CJC, ținându-se cont de Hotărârea nr. 6 din 9 martie 2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență din cadrul Guvernului României.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *