Buna Vestire, într-o icoană niculeană de secol XIX, aflată în colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța invită publicul să descopere, prin intermediul unui proiect online, o parte din icoanele pictate pe sticlă aflate în patrimoniul său, în expoziția permanentă. 

Prima icoană prezentată pe pagina de Facebook a instituției de cultură, dar și pe site-ul acesteia, înfățișează scena în care Arhanghelul Gavriil îi aduce Fecioarei Maria vestea că-l va naște pe Mesia.

Icoana, care are ca temă Buna Vestire, a fost pictată la Nicula, în veacul al XIX-lea.

Scena biblică este încadrată parțial de un chenar floral. Între Fecioara Maria, care privește cu smerenie în jos, ilustrând cuvintele „Iată roaba Domnului, fie Mie după cuvântul tău“, și Sfântul Arhanghel Mihail, care ține o mâna ridicată în semn de binecuvântare, se află o măsuță pe care se află o carte deschisă cu filele nescrise. Deasupra arhanghelului Gavriil este înfățișat Sfântul Duh sub formă de porumbel, care se ivește din nori.

La realizarea nimburilor celor două personaje s-a folosit foița de aur.

Inscripția cu caractere chirilice a fost greșit caligrafiată de către țăranul anonim din Nicula care a pictat icoana pe sticlă.În calendarul creștin-ortodox, Buna Vestire se prăznuiește pe 25 martie.

Citește și:
Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *