Marele Mucenic Dumitru, sfântul care aduce iarnă
Pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acesta este unul dintre cei patru mari sfinți soldați pe care țăranul român îi cinstea cu râvnă, alături de Sfântul Gheorghe, Sfântul Teodor-Tiron și Sfântul Mina.
La fel ca și ceilalți sfinți-soldați, care sunt imortalizați în ipostaze ecvestre, și Sfântul Dumitru apare adesea înfățișat călare. Astfel apare el reprezentat într-o icoană pe sticlă aflată în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.
Îmbrăcat cu o armură aurită, călare pe un cal brun, cabrat, cu harnașament auriu, sfântul este înfățișat cu sabia îndreptată spre Lie, gladiatorul preferat al împăratului Maximilian, aflat la picioarele calului, cu o suliță în mână. Scena reprezintă o luptă simbolică împotriva răului nevăzut, având în vedere că Sfântul Dumitru nu l-a ucis cu sabia pe Lie, ci prin puterea rugăciunii.
Icoana de dimensiuni mici, la realizarea căreia a fost folosită din belșug foița de aur, a fost pictată în secolul al XIX-lea într-unul dintre cunoscutele centre de meșteri iconari transilvănene, Mărginimea Sibiului. Rama sa este pictată în verde și brun.
Cel care păstrează „cheile vremii“
În tradiția populară, se zice că Dumnezeu le-a dat lui Sânmedru și lui Sângiorz „cheile vremii”, pe care cei doi sfinți le poartă la brâu, pentru a închide sau a elibera căldura și frigul. Sfântul Dumitru închide vara, pe care Sfântul Gheorghe a eliberat-o pe 23 aprilie, și slobozește iarna. Se crede că cei doi ar fi depus un jurământ pe care îl respectă cu sfințenie. Astfel, dacă Sfântul Gheorghe are ca misiune înverzirea codrilor, Sfântul Dimitrie își asumă desfrunzirea lor. De altfel, într-o icoană veche de la Sinai, din secolul al XII-lea, cei doi sunt înfățișați împreună, călare, Sfântul Gheorghe apare călare pe un cal alb, iar Sânmedru, pe un cal negru.
„În ajunul acestei sărbători, în satul tradițional se făcea „focul lui Sânmedru”, peste care săreau copiii, pentru a fi sănătoși tot anul, și tinerii, pentru a se căsători. Tot în ajun, femeile împărțeau copiilor, seara, la lumina focului, nuci, mere, struguri și prune uscate“, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară Constanța.
În tradiția populară, se crede că dacă de Sfântul Dumitru va fi vremea bună, va fi o toamnă lungă și frumoasă.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța