Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Universală a Iei

Muzeul de Artă Populară Constanța se pregătește să întâmpine așa cum se cuvine, prin două manifestări tematice, Ziua Universală a Iei, care coincide cu ziua de Sânziene, denumirea sub care mai este cunoscut în popor praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru acest moment important din luna lui Cireșar, instituția de etnografie de la malul Mării Negre, a deschis deja expoziția temporară „Tipologia ei“, iar în pregătire se află manifestarea „Ia românească – tradiție și artă”, care se va desfășura sâmbătă și duminică (23 și 24 iunie), pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, cu participarea de creatoare de ii din localitatea prahoveană Breaza, unul dintre cele mai vestite centre de ii din țară.

ziua iei constanta

 

Conform organizatorilor, expoziția „Tipologia iei”, deschisă la parterul instituției de cultură până pe 29 iunie, reunește 12 cămăși tradiționale din toate zonele etnografice ale țării, unele dintre ele cu o vechime de peste un secol. Sunt prezentate patru cămăși lungi, cu poale, din Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), Maramureș, Muscel (Argeș) și Dobrogea de Sud, precum și opt cămăși scurte (denumite, în funcție de zona de proveniență: ie, spăcel, spătoi sau ciupag) din Banat, Suceava, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Bihor, Arad, Dâmbovița și Mehedinți.

Prin această dubla manifestare dedicată Zilei Universale a Iei, Muzeul de Artă Populară susține Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății”, organizat de Teatrul de Stat Constanța, în perioada 20-27 iunie.

ziua iei 2018

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *