Ziua Iei, la Muzeul de Artă Populară Constanța. Ecaterina Oproiu: „Dacă ar fi ușor, toată lumea ar face ii“
De peste două decenii coase cămăși tradiționale, cărora acum li se spune generic ii. Când a învățat tainele „scrisului“ cu acul și ața, Ecaterina Oproiu nu mai era de mult o copilă. Originară din comuna dâmbovițeană Bezdead, se stabilise prin căsătorie la Breaza. Aici a descoperit o lume fascinantă, cea a cămășilor tradiționale cusute de femeile din familia celui care i-a devenit soț, deoarece localitatea prahoveană era și este vestită în întreaga Românie pentru iile sale.
Au trecut ani până a învățat să coasă, deoarece lucrul intens la cămăși nu le dădea răgazul femeilor din noua sa familia să o învețe. Dorința de a avea o cămașă frumos cusută a determinat-o să pună mâna pe ac și pe ață. Apoi au venit și sfaturile, și ajutorul. Acum știe o mulțime de secrete despre cum se lucrează o cămașă. Pentru că nu este o îndeletnicire la îndemâna oricui. „Dacă ar fi ușor, toată lumea ar face ii“, spune ea.
Începutul a fost greu, mai ales în ceea ce privește procurarea materialelor: a pânzei, a mătăsii, într-o vreme când acestea se găseau foarte greu. Nici acum nu se găsesc la tot pasul materiale de calitate, motiv pentru care Ecaterina Oproiu spune că va îndruma pe oricine îi va cere ajutorul. Pentru că știe cât de greu i-a fost ei cândva să răzbească.
Au existat multe încercări și piedici pe care viața, oamenii i le-au scos în cale, dar acum mulțumește bunului Dumnezeu pentru puterea de a le fi depășit de toate. Cu fruntea sus! Pentru a nu uita ce a învățat, pentru a nu lăsa să se piardă tradiția, a realizat o față de masă pe care a cusut o mulțime de motive tradiționale. O ia cu ea la toate târgurile. Este cea mai de preț comoară a familiei Oproiu. Este „zestrea“ asupra căreia fiica Mihaela, care a moștenit talentul mamei și al bunicii, veghează ca să nu se piardă.
Marele regret al Ecaterinei Oproiu este că tinerii nu mai au astfel de preocupări și nu mai sunt nici bătrâne dispuse să-i învețe pe ceilalți. „Înainte se rugau bătrânele de noi să ne învețe. Acum este invers. Mergem noi la porțile lor ca să le cerem ajutorul“, spune creatoarea de ii din Breaza.
Dacă doriți să-i aflați povestea, o găsiți pe Ecaterina Oproiu și azi, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, acolo unde se desfășoară manifestarea „Ia românească – tradiție și artă“, dedicată Zilei Universale a Iei. Alături de ea se află Iulia Goran o altă creatoare de ii vestită din localitatea prahoveană Breaza.