O frumoasă ie din perioada interbelică, „vedetă“ la Muzeul de Artă Populară Constanța, în luna Cireșar

Muzeul de Artă Populară Constanța, fidel misiunii sale constante de a promova tradițiile și a prezenta publicului valoroasele obiecte din patrimoniul său, dedică luna iunie iei, parte integrantă a costumului tradițional femeiesc.

Cu acest prilej, pentru a ilustra tematica lunii Cireșar, specialiștii muzeului constănțean au expus o frumoasă ie din perioada interbelică, provenită din zona Gorjului (satul Iliești, comuna Ionești).

Confecționată din bumbac, borangic sau in, ia este considerată un adevărat simbol național și identitar. Sub denumirea de ie este cunoscută cămașa femeiască fără poale purtată în Oltenia și Muntenia de către fete și femei, tinere sau bătrâne, la lucru sau în zi de sărbătoare. Prin decor și cromatică, ia „vorbește” despre vârsta purtătoarei, despre starea civilă și statutul social, despre anumite momente cu caracter ceremonial din viața comunității, fiind un important cod de comunicare nonverbală. În trecut, motivele care ornamentau ia erau considerate adevărate însemne magice care aveau menirea de a proteja purtătoarea de boli, de soartă rea sau gânduri potrivnice“, precizează reprezentanții Muzeului de Artă Populară.

Faimoasei cămăși tradiționale românești îi este dedicată și o zi de celebrare, pe 24 iunie, de Sânziene, când este sărbătorită Ziua Universală a Iei.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *