Azi este „vara arhanghelilor“. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil pot fi „văzuți“ și la Muzeul de Artă Populară Constanța

Ziua de 8 noiembrie coincide, în calendarul creștin-ortodox, cu una dintre cele mai mari sărbători de peste an: soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.

La cei doi sfinți arhangheli, țăranul transilvănean se închina cu multă evlavie, dovadă în acest sens stând icoanele pe sticlă în care cei doi apar înfățișați.

O astfel de icoană există expusă la Muzeul de Artă Populară Constanța, în expoziția permanentă de la parter. Realizată în secolul al XIX-lea în cunoscutul centru de iconari de la Mărginimea Sibiului, icoana cu ramă din lemn, pictată în tonuri de verde și brun, îi prezintă pe cei doi arhangheli stând în picioare, pe un fundal pe nori, pe care apar chipuri înaripate de îngeri.

„Sfântul Arhanghel Mihail ține într-o mână o sabie, care simbolizează calitatea sa de conducător al oștilor cerești, iar Sfântul Arhanghel Gavriil poartă în mână flori de crin alb, ce fac trimitere la momentul în care i-a adus Fecioarei Maria vestea cea mare a Nașterii Mântuitorului. În cealaltă mână, fiecare arhanghel ține globul pământesc. Deasupra lor, în plan central, apare Iisus Hristos, pe norii Slavei binecuvântând cu ambele mâini“, se arată pe site-ul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Conform tradiției populare, azi este „Vara arhanghelilor”, iar de acum până la Crăciun se zice că ar trebui să mai fie câteva zile senine și călduroase, numite „vara iernii”. Se mai crede că de azi Sfântul Arhanghel Mihail începe să slobozească treptat gerul iernii.

De Ziua Arhanghelilor, dar și în ajun, se fac pomeni și se aprind lumânări, pentru cei în viață, dar și pentru cei morți.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *