„Dincolo de întâmplări“ se joacă în Spania, la Segovia

Teatrul de Stat Constanța (TSC) va juca în fața publicului spaniol, miercuri, 7 noiembrie, de la ora 18.00, la Segovia, spectacolul „Dincolo de întâmplări“. El a fost adoptat pentru publicul spaniol de cei trei protagoniști: poeta Iulia Pană, autoarea textului, actrița Mirela Pană și compozitorul și muzicianul Adrian Mihai, care le va acompania la duduk, instrument vechi, de origine armenească.

Reprezentația face parte din cea de-a patra și ultima rezidență de creație a proiectului „Legende pe ruine circulare“,  parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativă”, subprogramul cultural „Anul European al Moștenirii Culturale 2018“. Celelalte trei rezidențe de creație s-au desfășurat în San Cataldo (Italia), Nivica (Albania) și Constanța (România).

În cadrul acestui proiect, care se desfășoară între 4 și 11 noiembrie, în Segovia, a fost inclus și Seminarul Internațional care s-a desfășurat la Muzeul Național Regina Sofia din Madrid, în pe 6 noiembrie.

În cadrul simpozionului, cei doi consultanți științifici ai proiectului, din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Sorin Marcel Colesniuc și Cristian Cealera, au susținut comunicările „Creativitate în marketingul muzeal – metode noi de a atrage un public nou“, respectiv  „Vestigii ale Constanței – surse de inspirație pentru actul teatral“.

Partenerul care organizează seria de evenimente din cadrul acestei rezidențe este Fundația Dansului „Alicia Alonso“ din cadrul Universității „Regele Juan Carlos“ din Madrid.

„Dincolo de întâmplări“, la ruinele de la Porto Adriano

Prima rezidență de creația din cadrul proiectului a avut loc pe 28 august, în Italia, provincia Lecce, lângă ruinele sitului arheologic Porto Adriano din localitatea San Cataldo. Cu aces prilej, TSC a prezentat spectacolul „Dincolo de întâmplări“, în cadrul evenimentului „Noaptea poeților“.

Despre Ovidius, în Albania

egende pe ruine circulare Albania Liviu Lungu si Roberta Quarta

A doua rezidență de creație, la care au luat parte operatorii culturali italieni, spanioli și români (constănțeni), s-a desfășurat între 19 și 24 septembrie, în Nivica, o localitate aflată în munții din sudul Albaniei. La acest eveniment, care a inclus o serie de manifestări culturale, TSC a propus lansarea versiunii în limba albaneză a volumului „Prizonierul poetului Ovidius“, semnat de scriitorul și arheologul constănțean Liviu Lungu, cu origini albaneze și membru al Ligii Albanezilor din România. El a participat la eveniment și le-a vorbit celor prezenți despre poetul Ovidius.

„Ruine circulare“, la Edificiul Roman cu Mozaic

ruine circulare edificiul roman cu mozaic

A treia rezidență de creație s-a desfășurat la Constanța, la începutul lunii octombrie. La el au luat parte artişti de la TSC şi Teatrul Astragali din Italia. Coordonați de regizorul şi actorul Fabio Tolledi, vicepreşedinte al Institutului Internaţional de Teatru, ei au făcut o demonstrație teatrală, la Edificiul Roman cu Mozaic, prezentând „Ruine circulare“. Spectacolul a fost precedat de workshopul „Noi forme de a spune vechile poveşti, pentru un public diferit“ /„Telling old stories in new ways for a different audience“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *