Mitul Medeei, pus în scenă cu artiști din Italia, Spania, Grecia şi România

Proiectul cultural „Genius Loci (Spiritul locului)“, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul cultural Europa Creativă, în care Teatrul de Stat Constanța este partener, va continua cu noi momente artistice transmise online.

După rezidența constănțeană, care s-a desfășurat în perioada 2-7 februarie, și după rezidența spaniolă, ce urmează să aibă loc în organizarea Fundației Dansului „Alicia Alonso“ din cadrul Universității „Regele Juan Carlos“ din Madrid, actorii tomitani vor lua parte la rezidența finală. Aceasta se va desfășura în Italia și se va încheia, la finalul lunii martie, cu un spectacol special.

Elementul inedit este că spectacolul, aflat acum în pregătire, la care vor participa artişti din Italia, Spania, Grecia şi România, va fi transmis în direct, online, din toate aceste ţări. Spectacolul are ca pretext mitul Medeei, în viziunea scriitoarei Christa Wolf, scenariul şi regia fiind semnate de Fabio Tolledi, vicepreședinte al rețelei mondiale a Institutului Internațional al Teatrului, afiliat la UNESCO.

Medeea este un Genius Loci (spirit al locului) pentru constănţeni, dacă luăm în considerare legenda care spune că argonauţii au trecut pe la Tomis după ce au furat lâna de aur, iar pe aceste ţărmuri Medeea şi-a tăiat în bucăţi fratele, pe Absirt, împrăştiindu-i rămăşiţele în mare, pentru a scăpa de urmărirea tatălui lor.

În viziunea Christei Wolf, mitul este diferit, Medeea nemaifiind vrăjitoarea nebună şi ucigaşă, ci o femeie-vraci şi clarvăzătoare, care este transformată în ţap ispăşitor pentru crimele tuturor bărbaţilor din jurul ei“, au precizat reprezentanții Teatrului de Stat Constanța prin intermediul unui comunicat de presă.

Proiectul „Genius Loci“, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul cultural Europa Creativă, este continuarea primului proiect european în care Teatrul de Stat Constanța a fost implicat, în 2018, „Legende pe ruine circulare“.

Lider de proiect este Teatrul „Astragali“ din Lecce, Italia, o trupă internațională condusă de regizorul Fabio Tolledi, vicepreședinte al rețelei mondiale a Institutului Internațional al Teatrului, afiliat la UNESCO. Teatrul de Stat Constanța este partener al proiectului, alături de Departamentul de Istorie, Societate și Studii Umaniste de la Universitatea din Salento (Italia),  Fundația Dansului „Alicia Alonso“ din cadrul Universității „Regele Juan Carlos“ din Madrid (Spania), Directoratul General al Institutului Internațional al Teatrului – UNESCO (Franța), Municipalitatea din Zakynthos și Teatrul Tsi Zakynthos din Grecia.

„Zburătorul“, online la Teatrul de Stat Constanța

Cântece tradiționale din România și Italia, interpretate de actori din Constanța și Lecce

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *