„Ruine circulare“, momente de visare în lumina blândă a toamnei, la Edificiul Roman cu Mozaic

Un vis și un visător umblă prin lume. Dar cine să fie oare visătorul, cel din carne și oase sau cel plăsmuit din gânduri și emoții? Cine visează și cine e cel visat? La un astfel de exercițiu de imaginație, plin de mister precum proza scurtă a lui Jorge Luis Borges, constănțenii au avut ocazia să participe pe 6 octombrie, într-un spațiu de vis, la Edificiul Roman cu Mozaic.

ruine circulare edificiul roman cu mozaic

Aici, 12 actori (opt constănțeni și patru din Italia, de la Teatrul Astragali din Lecce) au făcut o demonstrație a ceea ce au învățat pe parcursul rezidenței de creație, coordonată de actorul și regizorul Fabio Tolledi, vicepreşedinte al Institutului Internaţional de Teatru, în cadrul proiectului european „Ruine circulare“.

ruine circulare edificiul roman cu mozaic

„Ruine circulare“ nu este doar un titlu inspirat de proiect. Așa se numește povestirea lui Jorge Luis Borges pe care cei 12 actori au prezentat-o cu emoție publicului făcând o demonstrație de teatru autentic printre ruine, oferind un caleidoscop de emoții, de tăceri și de cuvinte, trăite și rostite sub un cer prietenos de toamnă, într-o lumină aurie, ce s-a revărsat peste oameni și peste vestigii, deopotrivă.

ruine circulare edificiul roman cu mozaic

 

Au răspuns provocării de a… juca „Ruine circulare“ într-un spațiu „dreptunghiular“, cu o latură „vie“ și cu celelalte trei formate din lumânări aprinse, actorii: Georgiana Mazilescu, Liliana Cazan Bărăscu, Diana Vieriu, Otilia Nicoară, Marian Adochiței, Florentin Roman, Ionuț Rusu și Teodor Marcu de la Teatrul de Stat Constanța (TSC), alături de Simonetta Rotundo, Onur Uysal, Matteo Mele și Peter Gaidarov de la Teatrul Astragali din Lecce. Demersului actoricesc i s-a alăturat, de pe margine, și regizorul Fabio Tolledi, care a fost vocea naratorului, atunci când a fost necesară prezența tutoror actorilor pe scena imaginată la poalele vechiului zid al Edificiului Roman cu Mozaic.

ruine circulare edificiul roman cu mozaic

„Nu am realizat un spectacol, ci o demonstrație. Pentru un spectacol am fi avut nevoie de o perioadă îndelungată de muncă și de pregătire. Am dezvoltat povestirea lui Jorge Luis Borges, care dă și numele proiectului. «Ruine circulare» este o povestire foarte stranie. Este povestea cuiva care a fost visat de altcineva, iar în final această persoană realizează că a fost o iluzie. De asemenea, Shakespeare spunea că noi știm că suntem făcuți din vise“, a spus regizorul și actorul italian.

ruine circulare edificiul roman cu mozaic constanta

Referitor la rezidența de creație româno-italiană de la Constanța, pe care a coordonat-o în cadrul proiectului „Legende pe ruine circulare“, vicepreședintele Institutului Internaţional de Teatru, Fabio Tolledi, a afirmat: „Consider că experiența internațională este foarte importantă pentru actori, deoarece este necesar să existe o confruntare între diverse tehnici și abordări ale artelor spectacolului. Cooperarea internațională are obiectivul de a împărtăși experiențe și de a lansa noi activități. Locurile din Dobrogea sunt foarte interesante și este important să creăm o receptivitate internă, să conștientizăm că suntem în contact cu ceva foarte valoros, dar și foarte delicat, în aceeași măsură. Cred că este important să lansăm un nou mod de a promova, de a conserva, de a fructifica aceste locuri. Artele spectacolului pot contribui la acest lucru. Foarte importante sunt legendele, poveștile, deoarece astfel putem să ne reconsiderăm moștenirea pe care o avem“.

ruine circulare edificiul roman cu mozaic

De altfel, spectacolul de la Edificiul Roman cu Mozaic a fost precedat de colocviul cu tema „Noi forme de a spune vechile poveşti, pentru un public diferit“ /„Telling old stories in new ways for a different audience“, care s-a desfășurat în aula „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener ştiinţific al TSC în proiectul „Legende pe ruine circulare“.

ruine circulare colocviu

 

"Ruine circulare". La Edificiul Roman cu Mozaic.

Geplaatst door Cultura Constanta op Zaterdag 6 oktober 2018

Sursă foto și video: Cultură Constanţa

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *