Joaca de-a războiul: de la „Țară, țară, vrem ostași!“ la Airsoft
De curând, am recitit una dintre povestirile mele preferate scrise de Dino Buzzati. O poveste cu un final surprinzător, care îți dă de gândit, o ficțiune care are ca sursă de inspirație un temut personaj real pe care istoria l-a consemnat. Pentru cei care nu au citit povestirea, nu voi divulga identitatea personajului și nici numele povestirii, deoarece bucuria lecturii care surprinde nu trebuie răpită.
Povestirea se află într-una din cărțile de proză scurtă ale lui Buzzati, apărute la editura Polirom. Ceea ce pot spune este că în povestire este vorba despre niște copii care se jucau de-a războiul. O joacă de copii, cu strategii bine puse la punct, cu puști de jucărie, mai ieftine, dar noi, puști cu aer comprimat, mult mai scumpe, dar mai umblate prin războaie, mai uzate, praștii, lănci și armuri, în funcție de posibilitățile părinților.
Această povestire vorbește despre dorința dintotdeauna a băieților de a se juca de-a războiul (să nu uităm jocul „Țară, țară, vrem ostași!“), de a înfrunta pericole, de a cuceri teritorii. Nimic nou sub soare! Pentru că și acum copiilor mai mici sau mai… mari le place să se joace de-a războiul, să simtă adrenalina.
Departe de agitația urbană
Întâmplător, deunăzi, una dintre bunele mele prietene îmi spunea că nepotul ei va primi de ziua lui, la a 18-a aniversare, un cadou inedit: prima experiență Airsoft, alături de colegii lui. De mic îi plăcea să se joace de-a războiul, să pună la cale strategii. Iar pentru că jocurile pe calculator, oricât de atractive ar fi, au impedimentul de a fi virtuale, și-a dorit să simtă adrenalina pe teren.
Pentru că, a argumentat el, acest joc se practică în echipe (cel puțin două), în zone necirculate, în aer liber, pe un teren vast, cu relief natural ofertant, cu locuri în care te poți ascunde, pentru a-ți lua adversarul prin surprindere, dar care îți și oferă libertate de mișcare, în locuri cât mai sălbatice, cât mai departe de agitația orașului, în natură, de exemplu, păduri sau pe terenuri cu clădiri dezafectate. În aceste condiții, să ai bocanci militari este un „must have“, iar combatanții trebuie să fie „înarmați“ și accesorizați corespunzător.
Auzind vorbindu-se despre acest joc, involuntar m-am gândit la Lăptucă, personajul lui Buzzati, și la partenerii săi de joacă, ce se împărțeau în două tabere construind între ei „munți“ și „văi“, cu rol defensiv. După sumarele informații primite despre acest joc sportiv, am dat o căutare pe internet pentru a afla mai multe informații despre ce presupune această joacă de oameni mari (dacă nu ai 18 ani împliniți, nu poți merge la un magazin Airsoft să cumperi arme pentru joc).
Fairplay și stil de viață
Așa am aflat că Airsoft este mai mult decât un joc, că el este un sport care pune mare accent pe onoare, pe fairplay și că, mai mult decât atât, este un stil de viață. Există cluburi de Airsoft ai căror membri pleacă în „campanii militare“. De cele mai multe ori, ostilitățile nu încetează nici noaptea. Cel care a fost atins de unul din proiectilele lansate de armele neletale (replici fidele ale unor arme celebre) trebuie să dea dovadă de fairplay și să recunoasă că a fost rănit sau scos definitiv din joc.
Origine în Țara Soarelui Răsare
Jocul a apărut în Japonia, la sfârșitul anilor `50, acolo unde, după al Doilea Război Mondial, legile dure le-au interzis niponilor deținerea de arme de foc. Așa au apărut armele care le imitau perfect pe cele reale, posesorii lor folosindu-le mai ales la trasul la țintă, fiind apoi integrate într-un joc cu strategie. Au ajuns să câștige tot mai mult teren în America, începând cu anii `70, ca o alternativă la paintball și la alte jocuri care foloseau vopseaua.
A ajuns foarte popular peste tot în lume. E un joc care crește nivelul de adrenalină, care este dedicat pasionaților de mișcare, de tehnică militară, dar și celor care caută activități recreative în natură. Mai mult, armele și echipamentele Airsoft se folosesc inclusiv la filme și la piese de teatru, ca elemente din recuzită.
Cei care nu au jucat până acum Airsoft, dar doresc să o facă au tot ce trebuie la dispoziție. Inclusiv la Constanța există un magazin Airsoft de unde cei pasionați pot să găsească orice au nevoie: de la arme și muniție până la vestimentație specială, căști de protecție, bocanci militari și corturi.