Sfântul Gheorghe omorând balaurul, într-o icoană pictată la Gherla, în secolul XIX

În cadrul proiectului online „Icoane pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“, pe simezele virtuale ale instituției de cultură de la malul Mării Negre, în săptămâna 1-7 martie, a fost promovată o icoană pictată la Gherla, care îl înfățișează pe Sfântul Mucenic Gheorghe omorând balaurul.

Pictată în secolul al XIX-lea, la Gherla, localitate aflată la câțiva kilometri de Nicula, icoana redă momentul în care sfântul-soldat, călare pe un cal alb, răpune balaurul cu sulița ce poartă însemnul Sfintei Cruci.

La realizarea nimbului mucenicului s-a folosit foița de aur.

Jumătatea superioară a compoziției este încadrată de tradiționalul chenar cu „ruje“, specific icoanelor de Gherla. Un alt element specific icoanelor din acest centru de iconari este inscripția cu caractere latine.

Meșterul iconar anonim a recurs la un registru cromatic format din: albastru, galben-oliv, roșu-cinabru, verde cenușiu, alb și negru.

Icoana poate fi admirată atât pe pagina de Facebook a muzeului, cât și pe site-ul acestuia fiind prezentă și în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *