Ziua Dobrogei, la Muzeul de Artă Populară Constanța. Programul complet

Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește momentul istoric de la 14 noiembrie 1878, cunoscut sub numele de Ziua Dobrogei, cu o expoziție temporară aparte al cărei scop este acela de a surprinde specificul multietnic al pământului dintre Dunăre și mare.

Expoziția este inclusă în programul manifestărilor organizate de Instituția Prefectului – Județul Constanța, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, cu prilejul Zilei Dobrogei.

„Expoziția temporară «Dobrogea – Multiculturalitate etnică», deschisă începând cu 13 noiembrie în două săli de la etajul I al Muzeului de Artă Populară, propune publicului vizitator o incursiune în universul multietnic dobrogean, format din români, aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, armeni, bulgari și germani. În prima sală, alături de costumele românilor dobrogeni sunt prezentate costume femeiești de aromâncă, grecoaică și bulgăroaică.

În cea de-a doua sală sunt reconstituite costumele turcilor și tătarilor, un costum de armeancă și unul de lipoveancă. Un spațiu special este dedicat broderiilor și țesăturilor tătărești: șeure, șerbentî, giuzbez, kîbîrîz, testîmal. O vitrină este rezervată somptuoaselor ilice și cepkenuri turcești, alături de care sunt expuse punguțe de bani, ceas și tutun și jartiere de mire.

turci si tatari muzeul de arta populara constanta

Expoziția este completată cu țesături și obiecte de cult aparținând bulgarilor (fețe de pernă cu motive florale, zoomorfe și antromporfe) și rușilor lipoveni (icoane, mătănii și ștergare), precum și cu o colecție de podoabe din argint aparținând aromânilor și etniilor. De asemenea, sunt prezentate și câteva piese din portul de femeie al germanilor“, au specificat reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.

Joi, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, expoziția poate fi vizitată gratuit, la fel ca și expoziția permanentă, „Valori ale culturii populare românești” și expoziția temporară de la parterul muzeului, „Aromânii – Artă și meșteșug”.

dobrogea multiculturalitate etnica - muzeul de arta populara constanta

Din seria manifestărilor aniversare face parte și acțiunea programată sâmbătă, 16 noiembrie, la Muzeul de Artă Populară, când Instituția Prefectului – Județul Constanța îi va premia pe cei mai vârstnici reprezentanți ai minorităților, dar și pe cele mai în vârstă persoane născute pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei.

Expoziția „Dobrogea – Multiculturalitate etnică” va rămâne deschisă până pe 1 decembrie, inclusiv. Muzeul de Artă Populară este deschis zilnic, între orele 09.00-17.00.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *