Sânzienele, zânele cele bune care dau rod grâului și leac florilor
În fiecare an, pe 24 iunie, creștinii ortodocși, dar și cei catolici prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau, după cum i se mai spune în calendarul popular, Sântionul de Vară. O așa de mare importanță are Înaintemergătorul Domnului încât doar lui și Maicii Domnului le sunt închinate sărbători care să le celebreze nașterea.
Peste sărbătoarea creștină a Nașterii Botezătorului Domnului se suprapune, în calendarul popular, Drăgaica sau Sânzienele, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald avându-se în vedere că pe 21 iunie este marcat solstițiul de vară. Se zice că de la această dată, cucul nu mai cântă, deoarece el s-a transformat în uliu după ce s-a înecat cu orz sau cireșe. Abia anul viitor, de Buna Vestire, el va deveni din nou cuc.
Zânele bune ale văzduhului
„Sânziana sau Drăgaica, însoțită de alaiul său format din zâne fecioare de o frumusețe aparte, umblă prin văzduh și pe pământ, cântând și dansând. Sânziana face parte din categoria zânelor bune, care binecuvântează recoltele, motiv pentru care mai este numită și Regina Holdelor. Ea și suratele ei, sânzienele, dau miros florilor și leac plantelor tămăduitoare. Așa cum dau bob spicelor de grâu, ele dau rod și pântecelor tinerelor femei care își doresc prunci, vindecă suferințele și bolile oamenilor, apară de furtună și de grindină“, au menționat specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța pe pagina de Facebook a instituției.
Însă dacă Sânzienele nu erau respectate, ele se făceau surate bune cu Ielele sau Rusaliile, și îi pedepseau pe cei care le nesocoteau: aduceau grindină și furtună, luau oamenii pe sus, în vârtejuri, aduceau boli și luau leacul și mirosul florilor tămăduitoare.
În dimineața de Sânziene, fetele din satul tradițional își spălau chipul cu rouă și făceau fierturi din plante aromate, pentru a fi „drăgăstoase“. De Sânziene se făceau și leacuri de dragoste. Tot în această zi, fetele își împleteai în păr flori de sânziene, iar băieții le puneau la pălărie.
Drăgana și Boul Înstruțat
„În satul tradițional, de Sânziene se juca Drăgaica, un dans ritual condus de Drăgană, o fată îmbrăcată ca o mireasă, cu o cunună de flori de sânziene pe cap, și de Drăgan, o fată nemăritată deghizată în bărbat. Tot în această zi, cetele de flăcăi practicau jocul Boul Înstruțat sau Boul de Sânziene. În acest scop, se alegea cel mai voinic și mai frumos bou din sat, cu coarnele mari și frumoase. În ajunul sărbătorii era lăsat să pască încă chiar și în locuri nepermise până atunci, iar în dimineața zilei de Sânziene, era adus în sat și îmbăiat, după care fetele și băieții îl „îmbrăcau” cu cele mai frumoase scoarțe, de care se prindeau cele mai frumoase țesături. Coarnele și coada i se înfășurau în brâuri tricolore, iar în vârful cozii și al coarnelor se puneau flori de sânziene“, au mai precizat specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța