O scoarță din Moldova de Nord, datată 1849, în expoziția Muzeului de Artă Populară Constanța
Muzeul de Artă Populară Constanța, deținător la unei importante colecții de scoarțe românești, clasate în categoriile Tezaur și Fond, aflate în expoziția de bază și în depozite, și-a propus să prezinte publicului larg, în fiecare lună, începând cu februarie, câte una dintre piesele sale valoroase.
Prima piesă, prezentată sub genericul „Scoarțe populare românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“, este o frumoasă scoarță din Moldova de Nord, din lână, țesută în patru ițe, aflată în expoziția permanentă de la etajul I. Aceasta are o lungime impresionantă, de 3,62 metri și o lățime de 1,16 metri.
Principalele motive decorative, dispuse după legile repetiției și alternanței, sunt pomul vieții și pasărea, simbol al sufletului. Scoarța este și datată, având țesut în partea de sus anul execuției, 1849.
Clasată în categoria Tezaur
„Sub aspectul rezolvărilor compoziționale, scoarța se încadrează în categoria acelora având centrul (delimitat printr-un chenar) ornamentat cu motivul pomului vieții. În două variante diferențiate prin contrast tonal (brun-galben) și prin alternanța ritmicii, motivul pomului vieții se particularizează printr-un geometrism accentuat. Chenarul marginal, țesut pe fond negru, este decorat după legile repetiției și alternanței cu motiv fitomorf cu decupaj angular sugerând forma unei frunze, dar și a unui posibil arbore“, se arată în prezentarea pe care Muzeul de Artă Populară Constanța a făcut-o piesei, pe baza informațiilor cuprinse în fișa analitică dedicată fiecărui obiect din patrimoniul instituției de cultură.
Prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 25, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.
Alte scoarțe așteaptă să fie prezentate, în lunile ce vor urma, pe pagina de Facebook și pe site-ul Muzeului de Artă Populară Constanța.