Workshop de desen, la Muzeul de Istorie Constanța, în cadrul Festivalului „Primăvara artelor“

11 masteranzi de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“, specializarea „Educația vizuală prin studiul peisajului și figurii“, au găsit sursă de inspirație la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, acolo unde s-a desfășurat, pe 22 martie, un workshop de desen coordonat de lectorii universitari dr. Lelia Rus Pîrvan, Sînziana Romanescu și Alexandru Șerbănescu. Workshop-ul a fost realizat în cadrul Festivalului „Primăvara artelor“, manifestare de tradiție și de mare succes a Facultății de Arte.

De la anul I au participat studenții masteranzi: Violeta Crăciun, Crina Drăgoi, Andreea Ifrim, Diana Munteanu, Monica Rus și Ana Christiana Val.

Anul al II-lea a fost reprezentant de: Nicoleta Constantinescu, Ioana Nechita, Ionuț Orodel, Raina Stefanov și Maria Teodorescu.

master workshop desen

Cât de mult le-a plăcut și cât de util li s-a părut acest workshop, ce au avut de învățat și ce i-a impresionat în mod deosebit la MINAC aflați din mărturiile lor:

Monica Rus, anul I: „M-am oprit la o vitrină cu piese de metal reprezentând garnituri de centiron din secolul al II-lea, care au fost descoperite în necropolele tomitane și care au aparținut unor ofițeri romani. A fost o experiență interesantă acest workshop printre atâtea exponate valoroase și încărcate de istorie. M-a frapat ideea de a desena un lucru care a fost cândva purtabil. Mi-au plăcut linia și măiestria execuției acestor piese de centură militară, care au trecut poate prin războaie și au fost martore mute la atâtea întâmplări. Cine suntem noi? Suntem urmașii a sute sau mii de generații care au trăit, muncit, iubit, luptat înaintea noastră, pentru un crez, pentru un vis, pentru ce? Oare cum arătau cei care purtau aceste garnituri de metal ca niste podoabe? Cum se numeau? Ce vise aveau? Erau tineri, erau bătrâni? Aveau copii? Au iubit vreo clipă acest pământ pe care noi călcăm astăzi? Sunt doar câteva gânduri care mi-au trecut prin minte“.

workshop desen monica rus

Ionuț Orodel, anul II: „Un mod ideal de stimulare a simțului artistic si o experiență ce ar merita repetată constant“.

Ioana Nechita, anul II: „O activitate interesantă și foarte stimulantă și sper să mai fie multe astfel de cursuri

master workshop desen

Crina Drăgoi, anul I: „«Istoria este nisipul ce rămâne în clepsidra timpului», spunea Mihai Enachi. Sunt puține clipele în care simți că fiecare pas pe care îl faci poate însemna zeci sau sute de ani. Parcursul meu prin incinta Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța mi-a deschis inima spre lumi trecute, dar ale căror urme le-am găsit atât de actuale și moderne din punct de vedere artistic. Imaginația mea s-a activat, iar până la creativitate a fost doar un pas. Energia fiecărei pietre, povestea fiecărei fărâme de istorie m-au copleșit. Mulțumesc pentru această ocazie de a crea, inspirată fiind de istorie. Am trăit o experiență pe care îmi doresc să o retrăiesc“.

master workshop desen

Maria Teodorescu, anul II: „Un workshop foarte interesant și stimulant, care a adus un suflu nou studiului nostru. A fost pentru noi și un bun prilej de a colabora cu colegii din alți ani și de a ne împărtăși propriile viziuni artistice. Apreciem în mod deosebit această inițiativă a profesorilor noștri!“.

Nicoleta Constantinescu, anul II: „Workshopul a fost o experiență foarte frumoasă, inedită“.

Raina Stefanov, anul II: „Mulțumim profesorilor organizatori pentru această frumoasă experiență! Mulțumim pentru faptul că ne susțin în demersul nostru artistic! Dorim că aceste activități să se repete!“.

master workshop desen

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *