Dublă lansare de carte, la Muzeul de Istorie Constanța, în memoria regretatului istoric Gheorghe Dumitrașcu

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) găzduiește joi, 17 ianuarie, începând cu ora 16.00, o dublă lansare de carte, în aula „Adrian Rădulescu“.

Dublul eveniment editorial este organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), în colaborare cu instituția gazdă și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM)„Gavrilă Simion“ din Tulcea.

Primul volum adus în atenția participanților poartă semnătura regretatului Gheorghe Dumitrașcu (în calitate de coautor) de la a cărui trecere Dincolo se împlinesc în ziua lansării, pe 17 ianuarie, doi ani.

Cartea „Raporturi între românii – turcii și tătarii din România. Dinspre sfârșitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al XXI-lea“, este semnată de Lavinia-Dacia Gheorghe și Gheorghe Dumitrașcu. Volumul apărut la Editura Imperium din Constanța va fi prezentat de directorul MINAC, dr. Sorin Colesniuc, dr. Amet Aledin de la Departamentul pentru Relații Interetnice, prof. Serin Turkoglu de la Uniunea Democrată Turcă din România și de prof. univ. dr. Stoica Lascu.

Cel de-al doilea tom care va fi lansat pe 17 ianuarie în aula „Adrian Rădulescu“ este dedicat tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră: „Dobrogea și Marea Unire la Centenar“, dar și memoriei regretatului istoric și profesor Gheorghe Dumitrașcu, care spunea, ori de câte ori avea ocazia, „Dobrogea este misiunea mea“.

Volumul, rod al sesiunii de comunicări științifice cu același nume care a avut loc în aprilie 2018 la Tulcea, în organizarea ICEM, este coordonat de Ligia Dima și Lavinia Dumitrașcu și a apărut la prestigioasa editură ieșeană Tipo Moldova.

Cartea „Dobrogea și Marea Unire la Centenar“ va fi prezentată de directorul Bibliotecii Județene „Panait Cerna“ din Tulcea, dr. Ligia Dima, de muzeograful MINAC dr. Lavinia Dumitrașcu și de directorul editurii Tipo Moldova din Iași, Aurel Ștefanachi.

„O dovadă de mulțumire a sufletelor noastre față de frații noștri turci și tătari“

Pe 17 ianuarie, se împlinesc doi ani de când tata ne veghează de «Dincolo». Împreună cu UDTTMR și ICEM Tulcea, MINAC lansează două volume. Primul, al meu și al tatălui meu, este o dovadă de mulțumire a sufletelor noastre față de frații noștri turci și tătari. Va fi prezentat de dr. Sorin Colesniuc, dr. Amet Aledin, prof. Serin Turcoglu și prof. univ. dr. Stoica Lascu. Volumul este apărut acum ceva timp, prin bunăvoința UDTTMR, la Editura Imperium Constanța.

Cel de-al doilea volum – dedicat Centenarul și Dobrogei la 140 de ani de la revenirea sa la Țară – a fost realizat la sfârșitul anului trecut, în urma unei sesiuni de comunicări științifice naționale organizate de ICEM Tulcea și este rezultatul unui proiect. L-am coordonat împreună cu prietena mea dr. Ligia Dima – actuala directoare a Bibliotecii Județene «Panait Cerna» Tulcea – căreia-i mulțumesc, încă o dată, pentru surpriza de la începutul volumului. Cartea a apărut la Editura Tipo Moldova din Iași. Împreună cu Ligia și cu directorul Editurii Tipo Moldova, Aurel Ștefananchi – care a mai adăugat o surpriză volumului și îi mulțumesc – vom prezenta volumul“, a spus Lavinia Dumitrașcu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *