Cântece și versuri românești în zi de sărbătoare

Sala „Nicolae Grigorescu“ a Muzeului de Artă Constanța a fost arhiplină pe 24 ianuarie, la concertul și recitalul de poezie oferite de Universitatea „Ovidius“  Constanța, prin Facultatea de Arte și Centrul de Cercetare Științifică și Creație Artistică „Euxin“, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Evenimentul muzical-poetic s-a deschis cu emoționantul „Formular“ al lui Grigore Vieru, în interpretarea prof. univ. dr. Radu Niculescu și s-a încheiat, așa cum se cuvine, cu „Hora Unirii“, pe versurile lui Vasile Alecsandri și muzica lui Alexandru Flechtenmacher, și cu urări de la mulți ani.

concert muzica romaneasca facultatea de arte

Versuri de Grigore Vieru a recitat și prof. univ. dr. Daniela Vitcu („Limba noastră cea română“), care a dat glas și frumoasei poezii eminesciene „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie“. Mai apoi a recitat din Eminescu și prof. univ. dr. Radu Niculescu o tulburătoare „Odă (în metru antic)“.

concert muzica romaneasca facultatea de arte

În ceea ce privește concertul propriu-zis, momentele corale, sub coordonarea conf. univ. dr. Nicoleta Ardelean („Răsunet de Crișana“, de Ion Vidu, solist Silviu Vizan, „Zău, zău“, de Dumitru Georgescu-Kiriac, soliști Mircea Găvan și Alexandru Popescu, „Crai nou“, de Ciprian Porumbescu, „Doruleț, doruțele“, de I. D. Chirescu, „La oglindă“, de Timotei Popovici, solist Nicoleta Ardelean și „Iac-așa“, de Simeon Niculescu) au alternat cu intervențiile solo ale tinerilor studenți, acompaniați la pian de conf. univ. dr. Gabriela Oprea.

concert muzica romaneasca facultatea de arte

Soliștii serii au fost: Maria Chiriță („Floricică de pe apă“, de Tiberiu Brediceanu), care a avut și un duet cu Eugen Florea („Măi, bădiță, copil prost“, de Brediceanu), Adrian Clinciu („Cine m-aude cântând“, de Brediceanu), Georgina Gordea („Știi tu, bade“, de Brediceanu), Silviu Vizan („Când perdeaua“, Alfred Alessandrescu), prof. univ. dr. habil. Ioan Ardelean („Revedere“, de Aurel Eliade și „Gornistul“, de Paul Constantinescu) și Estera Dumitrescu („Cântec de adormit Mitzura“, de P. Constantinescu).

Concertul a fost susținut de studenți ai programelor de studii Interpretare muzicală – Canto și Arta Spectacolului Liric (clasele conf. univ. dr. Nicoleta Ardelean și prof. univ. dr. habil. Ioan Ardelean).

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *