Volumul „Rușii lipoveni din Dobrogea – istorie și tradiții specifice“ va fi lansat la Târgul „Gaudeamus“

Volumul „Rușii lipoveni din Dobrogea – istorie și tradiții specifice (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea-2011)“, semnat de dr. Cerasela Dobrinescu, muzeograf – șef birou la Muzeul de Artă Populară Constanța, va fi lansat la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus“ de la București.

Cartea, apărută la editura „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România“, va fi prezentată publicului vineri, 22 noiembrie, de la ora 12.00, în spațiul de evenimente „Mircea Nedelcu“ din cadrul Complexului Expozițional Romexpo, Pavilionul B2, București. Volumul constituie teza de doctorat a autoarei.

Indubitabil, cititorii interesați de istoria rușilor lipoveni din Dobrogea își vor regăsi pagini din istoria și civilizația acestei etnii, realizate pe parcursul celor aproape 300 de ani de prezență în străvechea provincie românească dintre Dunăre și Marea Neagră. Cartea Ceraselei Dobrinescu este o mărturie convingătoare, solid argumentată, că rușii lipoveni din Dobrogea au înscris în zona culturii românești realizări unice, bogate și valoroase“, subliniază prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

În primul rând, cartea pe care o țineți în mână are în spate mulți ani de cercetare, atât pe teren, cât și în arhive și/ sau biblioteci, fiind, de fapt, teza de doctorat a autoarei, așa încât informațiile și datele prezentate în cuprinsul ei sunt foarte bine documentate. În al doilea rând, foarte multe din acestea sunt inedite, nemaifiind prezentate anterior la nicio lucrare ce tratează această comunitate. Și, nu în ultimul rând, cartea Ceraselei Dobrinescu valorifică temeinic și foarte scrupulos atât istoriografia mișcării staroverilor, mai veche sau mai nouă, și pe cea dedicată rușilor lipoveni din țara noastră, cât și bogăția și varietatea surselor de arhivă, dar mai ales sursele de istorie orală, precum și datele ce țin de etnografia și folclorul specifice acestei comunități“, precizează dr. Alexandr Varona.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *