„Rușii lipoveni din Dobrogea: istorie și tradiții specifice“. Eveniment editorial la Muzeul de Istorie Constanța

Constănțenii preocupați de istoria și tradițiile spațiului dobrogean sunt așteptați, duminică, 16 februarie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța la un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului „Rușii lipoveni din Dobrogea: istorie și tradiții specifice – a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – 2011“, semnat de dr. Cerasela Dobrinescu.

Cartea a apărut la sfârșitul anului 2019 la editura „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România“, cu sprijinul financiar al comunității.

De altfel, evenimentul editorial de la Constanța, programat de la ora 13.30, este organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și Comunitatea Rușilor Lipoveni (CRL) din Constanța, în parteneriat cu instituția gazdă.

Despre carte vor vorbi: președintele CRLR, Silviu Feodor, coordonator al Editurii „C.R.L.R.”, acad. Sabina Ispas, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, istoricul dr. Alexandr Varona, dar și autoarea, dr. Cerasela Dobrinescu, șef birou la Muzeul de Artă Populară Constanța.

Evenimente cultural-artistice

Prezentarea volumului va fi urmată de vernisajul unei expoziții de fotografii despre rușii lipoveni din Dobrogea.

În încheiere va avea loc un scurt program cultural-artistic susținut de membrii CRL-Ghindărești, jud. Constanța și din CRL-Constanța.

După cum au precizat organizatorii, cei interesați de achiziționarea cărții se pot adresa în scris secretariatului CRLR – office@crlr.ro sau 021 912 09 94.

Volumul „Rușii lipoveni din Dobrogea – istorie și tradiții specifice (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea-2011)“ reprezintă teza de doctorat a Ceraselei Dobrinescu. Pe 22 noiembrie 2019, volumul a fost prezentat la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus“ de la București, în cadrul unui eveniment editorial organizat de C.R.L.R. și redacția Zorile.

Indubitabil, cititorii interesați de istoria rușilor lipoveni din Dobrogea își vor regăsi pagini din istoria și civilizația acestei etnii, realizate pe parcursul celor aproape 300 de ani de prezență în străvechea provincie românească dintre Dunăre și Marea Neagră. Cartea Ceraselei Dobrinescu este o mărturie convingătoare, solid argumentată, că rușii lipoveni din Dobrogea au înscris în zona culturii românești realizări unice, bogate și valoroase“, subliniază prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, coordonator al tezei de doctorat a Ceraselei Dobrinescu.

În primul rând, cartea pe care o țineți în mână are în spate mulți ani de cercetare, atât pe teren, cât și în arhive și/ sau biblioteci, fiind, de fapt, teza de doctorat a autoarei, așa încât informațiile și datele prezentate în cuprinsul ei sunt foarte bine documentate. În al doilea rând, foarte multe din acestea sunt inedite, nemaifiind prezentate anterior la nicio lucrare ce tratează această comunitate. Și, nu în ultimul rând, cartea Ceraselei Dobrinescu valorifică temeinic și foarte scrupulos atât istoriografia mișcării staroverilor, mai veche sau mai nouă, și pe cea dedicată rușilor lipoveni din țara noastră, cât și bogăția și varietatea surselor de arhivă, dar mai ales sursele de istorie orală, precum și datele ce țin de etnografia și folclorul specifice acestei comunități“, precizează dr. Alexandr Varona.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *