„Viața tăcută a naturii“ în arta românească, eveniment editorial la Muzeul de Artă Constanța

Vase cu flori în culori vii, coșuri cu fructe având forme îmbietoare, o adevărată încântare pentru privire însă totul se oprește la exercițiile de admirație ale tabloului. Criticul și istoricul de artă Doina Păuleanu demonstrează că „natura moartă“ are viața ei,  în cea mai recentă carte pe care o semneazăViața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească, 1916 – 1946“.

Acesta este al doilea volum al unei lucrări care își propune să aducă în prim-plan frumusețea naturii imortalizată pe pânză, dar și a obiectelor.

După ce a fost lansată pe 2 iunie, la Târgul Internațional de Carte  Bookfest Bucureşti, apoi pe 7 iunie, la Galeria Senso din capitală, lucrarea va fi prezentată și publicului constănțean, vineri, 15 august, de la ora 14.00, la Muzeul de Artă Constanța.

Volumul va fi prezentat de către prof. univ. dr. Ioan Opriș și de redactorul-șef al Editurii Monitorul Oficial, Anca Ivașcu, sub egida căruia a apărut în condiții grafice excelente.

Invitat special este tânărul pianist Maximilian Banu, care va susține un recital.

Primul volum al acestui studiu, „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească 1846-1916“, a fost lansat în 2016. Dr. Doina Păuleanu a identificat anul 1846 ca fiind cel în care pictorul bănăţean Mihail Velceleanu a realizat prima natură moartă în arta românească. Din 1916, anul morţii lui Ştefan Luchian, începe o nouă etapă în viața… naturii moarte a cărei poveste transpusă în cuvinte este surprinsă în volumul al doilea al seriei „Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *