Lansare de carte: „Localități ale județului Constanța la 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“

Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“, important pol cultural al urbei tomitane, celebrează Centenarul Marii Uniri și cei 140 de la reintegrarea Dobrogei în granițele statului român, prin lansarea volumului „Localități ale județului Constanța la 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“.

Lucrarea, apărută în condiții grafice deosebite, la Editura Academiei  Oamenilor de Știință, va fi lansată vineri, 16 noiembrie, de la ora 14.00, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“.

Volumul este coordonat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, filiala Constanța, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, director al Bibliotecii Județene Constanța si dr. Luminița Stelian, din cadrul aceleiași instituții de cultură.

Volumul de față este concretizarea proiectului gândit, menit și propus să dea posibilitatea tuturor primarilor din județul Constanța de a-și prezenta succint parcursul localităților pe care le conduc, cu precădere în anii transformărilor impuse de prăbușirea regimului comunist.

Certitudinea împlinirii proiectului a venit de la domnul Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, care a agreat ad-hoc propunerea, asigurând sprijinul realizării lucrării prin semnarea scrisorii circulare adresate primarilor localităților județului Constanța.

Din motive greu de acceptat, având în vedere scopul generos al volumului și momentul aniversar, unele primării au neglijat, refuzat ori respins invitația de colaborare. Inițiatorii proiectului s-au văzut nevoiți să schimbe titlul lucrării în «Localități ale Județului Constanța la 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România», pentru a nu-i refuza pe cei harnici și responsabili. Tuturor contributorilor le adresăm respectuoase mulțumiri“, menționează prof. univ. dr. Valentin Ciorbea în „Argument“.

Un volum de referință

Fiind o lucrare destinată cunoașterii realităților din localitățile dobrogene, în Anul Centenar, 2018 și la împlinirea celor 140 de ani de la Unirea Dobrogei, cu România, volumul de față este un material de referință necesar tuturor celor care studiază devenirea istorică a provinciei istorice dintre Dunăre și Mare.

Volumul se bazează pe textele furnizate de Primăriile celor treizeci și două de localităţi dobrogene: municipii, orașe și comune, așa cum au fost ele concepute, de autorii lor. Specificăm, că de la început au fost fixate, încă de la primul mesaj de anunț al proiectului către autoritățile locale respective, fiind menționate, cerințele legate de conținutul și forma textului, precum și de iconografie, iar instituţiile administraţiei publice locale, care au răspuns demersului nostru editorial s-au conformat.

Unele dintre texte sunt semnate, în mod explicit, de primarii localităților respective, în timp ce altele sunt fără semnătură. Editorii au luat în considerare aceste situații diferite și le-au păstrat, ca atare, în volum. Pentru o imagine completă a localităţilor, volumul cuprinde şi o lista nominală a primarilor localităţilor prezente în volum“, menționează, în „Notă asupra ediției“, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.

Coordonatorii cărți au ales ca fiecare localitate să fie reprezentată de imaginea clădirilor Primăriei, unităților de învățământ și ale așezămintelor religioase ale diferitelor culte religioase, având în vedere caracterul multietnic al Dobrogei.

Cartea apare sub egida a trei instituții: Consiliul Județean Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Academia Oamenilor de Știință din România.

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *